Connect with us

Hírek

1,3 millió euró támogatású fejlesztés fejeződött be a HAKI-ban

2013 januárjában indult az a projekt, aminek a zárása egy konferencia keretében csütörtökön történt meg az intézet konferenciatermében. Az AQUAREDPOT kapacitásépítő, kapacitásnövelő beruházás 2013 januárjában indult, és ezév decemberében ér véget.

Nem volt egy egyszerűen megvalósítható projekt, de jelentős mérföldkővé vált az intézet életében, mondta dr. Gál Dénes, a HAKI igazgatója, a fejlesztést bemutató beszédében. Az 1,3 millió eurós támogatás segítségével a kutatási irányokat erősítettek meg, új munkatársakat vettek fel, nemzetközileg elismert szakértőket hoztak az intézetbe. A meglévő dolgozók tudását, tapasztalatát erősítésére is jutott a keretből, kurzusokat szerveztek nekik, nemzetközi tanfolyamokon, tanulmányutakon vettek részt.

– A projekt a HAKI kutatási, innovációs kapacitásának megújításáról, erősítéséről szólt – avatott be a részletekbe dr. Gál Dénes. – Ennek keretében a humán és a fizikai infrastruktúránkat fejlesztettük, új kutatókat vettünk fel, a jelenlegi állományt erősítettük, képzéseket, kurzusokat, tanulmányutakat szerveztünk nekik. Gyakorlatilag az intézet nemzetközi hálózatosodását elősegítendő, részvételét az európai kutatási kezdeményezésekben való részvételét erősítettük, valamint történt egy fizikai infrastruktúra építés is. A több mint 40 éves recirkulációs rendszerünket felújítottuk, gyakorlatilag teljesen kicseréltük. Csak az épület váza maradt meg csak, és egy lényegesen korszerűbb, rendszert építettünk fel, ami egyrészt kisebb költséggel fog üzemelni a jövőben, másrészt lehetővé tesz majd olyan kísérletek elvégzését is, amire a régi rendszer nem volt alkalmas. Ez is erősíti a nemzetközi projektekben való részvételünket. Az elmúlt években azért lehetett látni, hogy a lelakott, nem túl korszerű infrastruktúrán miatt már kezdtünk kiszorulni pályázatokból. Ez most egy új lendületet adhat az intézet nemzetközi projektjeinek, szakmai együttműködéseknek – bizakodik a HAKI igazgatója.

A projektátadóra eljött dr. Jenes Barnabás, a HAKI ernyőszervezetének, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központnak a főigazgatója, Szépe Ferenc, a Földművelési Minisztérium Mezőgazdasági főosztályának vezetője, és dr. Urbányi Béla a gödöllői halasok képviseletében.

Kiemelt

Tea time – Hálaadás Napja a Benkában

Oktatás

Karatés sikerek Montenegróban

Sport

Fotó: Hegedűs Éva Fotó: Hegedűs Éva

Filmstúdióban érezhették magukat a gyerekek a zeneiskola új programján

Oktatás

Krnács hárítja Ikoba lövését (Fotó: Babák Zoltán) Krnács hárítja Ikoba lövését (Fotó: Babák Zoltán)

Tisztes helytállással búcsúztunk a ZTE ellen

Sport

Hirdetés

Archívum

2015. november
h k s c p s v
« okt   dec »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Kategóriák

Friss

Connect