Connect with us

Hírek

Lezárultak a próbafeltárások az M44-es nyomvonala mentén

Ha minden igaz, hamarosan elkezdik gyártani a kapákat az M44-es építéséhez. Az első vágások előtt azonban régészeti szempontból is fel kell tárni a területet. A feltárás Kunszentmártontól Kondorosig tart, tudtuk meg az ásatást vezető Gulyás Andrástól. A szarvasi csapat a Munkácsy Mihály Múzeumon keresztül vesz részt a munkákban. A próbafeltárást november 10-ig kellett befejezni, ami ha nagy munka árán, de sikerült. Az határidő utolsó napjának délutánján Tessedik Sámuel Múzeum régésze vezette végig a sajtó munkatársait az ásatási területen és számolt be arról, hogy állnak a munkával.

– Három lelőhelyen kb. 250 objektumot tártunk fel két korszakból, a 3-4. századból a szarmaták, és a 7-8. századból, ill. a 9. század elejéről az avaroknak a települését, ill. a temetőjét. Az egyik lelőhelyen tizenhárom, a másikon hat sírt tártunk fel, valamint házakat, szemetesgödröket, kemencéket, különböző nagyobb árkokat, kerítéseket, ill. ezek részleteit – árulta el Gulyás András a média képviselőinek.

– Nagyon sok rabolt sírunk volt, ugyanis a szarmaták szerették kirabolni őseiket, mert olyan sok mindent temettek magukkal, és ők úgy gondolták, hogy az élőknek sokkal fontosabb lesz, és ezért kiszedték a sírokból később. Ahogy mondtam, sok a rabolt sírunk, de vannak nagyon szép nem rabolt sírjaink is, női és férfi vegyesen.

Cáfolta azt a hírt, ami elterjedt Szarvason, hogy egy összekötött kezű nő maradványa is a leletek között volt. Ezt Gulyás András mendemondának nyilvánította, és az akkori temetkezési szokásokra vezette vissza a téves információt. Akkoriban a testet lepelbe csavarták, amit ha megfogtak, a vállak előre estek és attól tűnhetett úgy, hogy össze lenne kötve a keze, magyarázta.

– Voltak már olyan ásatások, ahol voltak megkötözött nők, de itt nem – jelentette ki, miközben az egyik oldalon egy szarmata hölgy gyöngyökkel kivarrt, nagyon szép szoknyáját szedték fel, a másik oldalon, pedig egy koporsós sír maradványait helyeztek biztonságba a múzeum munkatársai.

Remélhetőleg az próbafeltárások után hamarosan kezdődnek a tényleges leletmentési munkálatok is, hogy aztán felvonulhassanak a munkagépek, és elkezdődhessen végre az M44 építése!

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Kiemelt

Tea time – Hálaadás Napja a Benkában

Oktatás

Karatés sikerek Montenegróban

Sport

Fotó: Hegedűs Éva Fotó: Hegedűs Éva

Filmstúdióban érezhették magukat a gyerekek a zeneiskola új programján

Oktatás

Krnács hárítja Ikoba lövését (Fotó: Babák Zoltán) Krnács hárítja Ikoba lövését (Fotó: Babák Zoltán)

Tisztes helytállással búcsúztunk a ZTE ellen

Sport

Hirdetés

Archívum

2015. november
h k s c p s v
« okt   dec »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Kategóriák

Friss

Connect