Connect with us

Csabacsűd

Minél több szelektív kerüljön begyűjtésre, minél kevesebb értékes hulladék menjen a lerakóba

Brlás János
Brlás János

Befejeződött a Körös-Szögi Kistérség hulladékgazdálkodási rendszerének továbbfejlesztése, jelentette ki Brlás János pénteken, a projekt zárórendezvényén. Először 2009-ben nyújtott be a kistérség megvalósíthatósági tanulmány elkészítésére pályázatot, amire akkor 13,5 milliót nyertek is. Ennek alapján 2012-ben már a megvalósításhoz szükséges pályázati pénzekért folyamodtak, és 2014-ben 418 millió forintot nyertek is hulladékudvarok, gyűjtőszigetek, komposztálók kialakítására, szállító és egyéb eszközök beszerzésére. Ezeknek a megvalósítása a napokban fejeződik be. Erre a sikeres pályázatra építve nyújtotta be 2013-ban a társulás a további fejlesztésekre vonatkozó pályázatot, ami 490 milliós támogatásra érdemesnek bizonyult.

– Öt kistérségi település, Szarvas, Gyomaendrőd, Kondoros, Kardos és Csabacsűd részére a keletkezett hulladék szállításához szükséges konténerek, szállítójárművek és felépítmények, a hulladék kezeléséhez szükséges célgépek, továbbá a szelektív és a vegyesgyűjtés során használatos lakossági gyűjtőedények kerültek beszerzésre.
A projekt komoly informatikai fejlesztést is tartalmaz. Korszerű járatoptimalizáló rendszer GPS támogatású, a kukákon rádiófrekvenciás azonosítóchipek kerültek elhelyezésre, aminek a segítségével gyűjtik az adatokat és továbbítják a járatoptimalizáló rendszer központjába – avatta be a részletekbe a projektzáró résztvevőit Brlás János.

A közel 40000 térségi lakost érintő fejlesztés célja, hogy az Európai Unió fejlesztési szempontjai alapján egyre több hulladék kerüljön szelektíven begyűjtésre, minél kevesebb értékes hulladék kerüljön a lerakóba szállítva. Elsősorban az otthoni komposztálást z újrahasznosítást népszerűsítették többféle módon.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Kiemelt

Fényszarvas

Szarvas

Fotó: Hegedűs Éva Fotó: Hegedűs Éva

Roma családi nap: Apró lépésekkel a szemléletváltás felé

Szarvas

Zima Dániel, háttérben Furár Róbert, valamint Böde Krisztián (zöldben) (Fotó: Babák Zoltán) Zima Dániel, háttérben Furár Róbert, valamint Böde Krisztián (zöldben) (Fotó: Babák Zoltán)

Megerősített gárdával léptek pályára futsalosaink

Sport

Fotó: Babák Zoltán Fotó: Babák Zoltán

Éppen megúsztuk klímalázadás nélkül a Mikulás látogatását

Szarvas

Hirdetés

Archívum

2015. december
h k s c p s v
« nov   jan »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Kategóriák

Friss

Connect