Connect with us

Csabacsűd

Kétszer lobbant fel a második gyertya lángja Csabacsűdön

Megmozdult Csabacsűd lakossága a hét utolsó napján. A zord idő ellenére sokan tértek be az evangélikus templom falai közé, hogy advent második vasárnapján a lelküket is ünnepi díszbe öltöztessék.

Jansik Györgyné, a Csabacsűdiek Baráti Köre Hagyományőrző Egyesület elnöke köszöntötte az összegyűlteket, majd Kórógyi Angyalka intézményvezető és egy kis óvodás segítségével fellobbanhatott az adventi koszorú második gyertyája. A későbbiekben is a gyerekeké volt a főszerep, akik magyar és szlovák nyelven karácsonyi dalokkal és versekkel tették meghittebbé advent időszakát. A műsor legvégén még egy szék is előkerült, aminek a tetejéről kívánt egy bátor kislány mindenkinek boldog új esztendőt.

– Már hatodik éve zajlik közös gyertyagyújtás a településen. Általában az első alkalommal az egyház készül egy kis műsorral. Őket hagyományosan az óvodások és az általános iskolások követik, végül a Hagyományőrző Népdalkör és Citerazenekar csapatának közreműködésével zárul le az ünnepi készülődés. Első évben még elég kevesen voltunk, de ahogy a mai nap is mutatja, egyre többen érzik úgy, hogy szükségük van az ilyen jellegű közösségi együttlétekre – vélekedett Molnár József polgármester.

A műsort követően a megjelentek még forró teával és aprósüteményekkel melegedhettek a padsorok között, majd a tömeg átvonult a községháza elé. Itt megfordultak a szerepkörök, és a gyerekek váltak hallgatósággá, az óvónők és a dajka nénik pedig karácsonyi dalokkal övezték a második gyertya meggyújtását.

– A gyerekek és mi is ezt az ünnepkört várjuk a legjobban az óvodában. A hangolódás már az adventi koszorúkészítéssel és az első gyertya meggyújtásával elkezdődik. Minden héten elénekeljük az adventi hírnök című dalocska egy újabb versszakát, ezzel jelezve számukra, hogy egyre közelebb kerülünk az ünnephez. Továbbá sokat beszélgetünk a szeretetről és az ajándékozás öröméről, és kézműves technikával készítünk meglepetést is, amit hazavihetnek a gyerekek – mesélt a rendezvény végén az óvoda vezetője a háttérmunkáról, amelynek révén az apróságok megtanulják megérteni a csillogó ajándékok mögött rejlő ünnep valódi szépségét.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Kiemelt

Fotó: Hegedűs Éva Fotó: Hegedűs Éva

Szélfútta gyertyagyújtás és kamaramuzsika a béke vasárnapján

Koncert

Fotó: Babák Zoltán Fotó: Babák Zoltán

Meggyújtották a második gyertyát is Csabacsűdön

Csabacsűd

Fotó: Babák Zoltán Fotó: Babák Zoltán

Körösön úszó adventi koszorút kapott Szentandrás

Békésszentandrás

Személyi sérüléssel járó balesetek Csabacsűdön és Szarvas külterületén

Csabacsűd

Hirdetés

Archívum

2015. december
h k s c p s v
« nov   jan »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Kategóriák

Friss

Connect