Connect with us

Békés megye

Szabad akaraton alapuló összefogás Békés megyéért

Békés megye 33 települése döntött úgy december 9-én, Kondoroson, hogy szabad akaratából összefogva, együtt képzeli el mind a pályázatokra való felkészülést, mind azok megvalósítását a jövőben.

A 2014-2020-as európai uniós fejlesztési ciklus új kihívások elé állítja Békés megyét is. A fejlesztési források lehívását szabályozó 272/2014. (XI.5.) sz. Korm. határozat lényegesen lecsökkentette a közvetett költségek pl.: projektmenedzsment, közbeszerzés) elszámolható mértékét. A jogszabály jelentős változásokat hoz a helyi önkormányzatok számára is. A projektmenedzsment költségeket azok csökkentésén túl akként szabályozza a Kormányhatározat, hogy a projektjavaslat kidolgozása és a projekt megvalósításának ideje alatti, projektmenedzsmenthez igénybevett szakértői szolgáltatás díja csak akkor számolható el, ha a kapcsolódó feladatokat 100 %-ban önkormányzati tulajdonú állami, önkormányzati költségvetési szerv, vagy nonprofit gazdasági társaság végzi el.

Békés megye települései a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) előkészítésének ideje alatt átfogó képet kaptak a TOP-ból finanszírozható önkormányzati fejlesztések megvalósításának gyakorlati lehetőségeiről, ezek ismeretében döntött úgy a Békés megyei települések több mint fele, hogy közösen képzeli el a fejlesztési elképzeléseik projektmenedzsmentjének megvalósítását.

2015. december 9-én, Kondoroson a KBC Nonprofit Kft. nyolc tulajdonosa, így Gyula, Békés, Szarvas, Kondoros, Körösladány, Vésztő, Sarkad és Dévaványa települések önkormányzatai írták alá a Társasági Szerződést, mellettük további 32 települési önkormányzat és Békés megye négy LEADER egyesületéből három jelezte együttműködési szándékát. Az eseményen mind a nyolc tulajdonos önkormányzat, továbbá 25 együttműködő település, valamint 3 LEADER egyesület jelent meg és írta alá ünnepélyesen a megállapodásokat.

A házigazda, Kondoros város polgármestere Ribárszki Péter köszöntötte a településvezetőket, örömét fejezve ki, hogy otthont adhatnak a kiemelt jelentőségű rendezvénynek. Majd Dr. Görgényi Ernő, Gyula város polgármestere emelte ki a szabad akaraton nyugvó együttműködés és koordináció alapelvét. Egy húron pendülünk – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy bár bizonyos esetekben a települések versengenek egymással, de Békés megye 40 települése mégis úgy döntött, hogy együttműködve hívja le az uniós forrásokat. Dankó Béla országgyűlési képviselő felemelő és példaértékű összefogásnak nevezte a KBC Nonprofit Kft. létrehozását, mellyel a résztvevő települések Békés megye lakosainak mintegy felét képviselik a szervezetben. Mint elmondta, csak így összefogásban lehet teljesíteni az igen komoly indikátorokat, emellett kihangsúlyozta, hogy képviselőként ő is segíteni fog, hogy a kezdeményezés sikeres legyen.

A megszólalók sorában végül Vantara Gyula, Békés megye fejlesztési biztosa hívta fel a figyelmet arra, hogy a településeknek a 2020 utáni időszakra is fel kell készülniük, hiszen akkor már nem lesznek 100 %-ban támogatott pályázatok, így hangsúlyozottan törekedni kell a munkahelyteremtő beruházásokra. Lázár János miniszter szavait idézte: – Az ügy ura az önkormányzat. Majd hozzátette, az önkormányzatiság megsértése nélkül nem lehet együttműködésbe kényszeríteni egyetlen települést sem, ezért is támogatja a KBC Nonprofit Kft. létrejöttét.

A KBC Nonprofit Kft. ügyvivő FEB elnöke Dr Görgényi Ernő, Gyula város polgármestere lett, míg Izsó Gábort, Békés város polgármesterét és Dr. Mokán Istvánt, Sarkad város polgármesterét FEB taggá választották a tulajdonosok. A szervezet ügyvezetője Dr. Glózik Klára lett, helyetteséül Beleznai Róbertet választották.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Kiemelt

A Békés Megyei Önkormányzat bemutatja: Megyenap 2019

Békés megye

Fotó: Zentai Péter Fotó: Zentai Péter

Frissült Békés megye turisztikai arculata

Békés megye

Ismét nagy sikert arattak Békés megye ízei

Békés megye

Békés megye az ország egyik legbiztonságosabb megyéje

Békés megye

Hirdetés

Archívum

2015. december
h k s c p s v
« nov   jan »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Kategóriák

Friss

Connect