Connect with us

Hírek

Az Országos Ifjúsági Szólótáncverseny elődöntőjének helyszíne volt Szarvas a hétvégén

Oláh Márkó és Nemcsényi Alíz
Oláh Márkó és Nemcsényi Alíz

A hétvégén Szarvason tartották az Országos Ifjúsági Szólótáncverseny elődöntőjét. A seregszemlét 2000 óta, immár kilencedik alkalommal rendezik meg. A verseny a 15-16 és a 17-18 éves korosztályoknak szól szóló és páros kategóriában. Százhalombatta és Nyíregyháza után ez már a harmadik elődöntő volt. Ezután fogja eldönteni a zsűri, hogy kik kerülnek be a január 22-23-án tartandó egri döntőbe.

– A versenyen kötelező és szabadon választott táncokat is elő kell adni – avatott be az idei kiírás részleteibe a szervező, Lisztóczki Mónika, az Egri Kulturális és Művészeti Központ munkatársa. – A fiatalabb fiú szólisták kötelező anyaga a rábaközi seprűtánc és dus vagy rábaközi dus, a pároknak pedig lassú és friss csárdás a Rábaközből. A nagyobb korosztálynak a kötelezője vagy ördöngösfüzesi vagy válaszúti ritka és korcsos, ill. sűrű magyar, a párosoknak pedig magyarpalatkai vagy mezőkeszüi párostáncok.

Közel kétszáz jelentkező volt, árulta el. A szarvasi elődöntőn volt a legtöbb produkció, ahol mintegy ötvenetet láthatott a zsűri.

– Nagyon sokan szoktak mindig jelentkezni. Minden évről elmondható, hogy nagyon jól felkészült táncosok jönnek. A műhelyekből a legjobbakat nevezik erre a szólótánc versenyre, ami természetes dolog. Akik a döntőbe jutnak, azok tényleg a krémje az országnak, nagyon jó színvonalon táncolnak.

A versenynek két szakmai védnöke van, a Martin György Néptáncszövetség és az Örökség Gyermeknépművészeti Egyesület, akik a szakmai tanácsokat adják, a kötelezőt megbeszélik a kiírásban, ill. a zsűrire ajánlást tesznek.

Az idén komoly szakmai zsűri kísérte figyelemmel a táncosok minden mozdulatát, öltözetét, ruharezdülését: dr. Ratkó Lujza etnográfus, Tiszai Zsuzsa, néptáncoktató, etnográfus, Kökény Richárd, az Állami Néptáncegyüttes Harangozó-díjas táncosa, Kovács Norbert néptáncoktató, az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület elnökségi tagja. Az egri döntőben hozzájuk csatlakozik majd ötödiknek Ertl Péter, a Nemzeti Táncszínház igazgatója. Az idei versenyen a Szikes zenekar kísérte a versenyzőket.

Szarvasról a Nemcsényi Alíz-Oláh Márkó és a Nyemcsok Dorottya-Fabó Norbert páros nevezett. Az első pár szanyi lassút és friss csárdást, a második vitnyédi lassút és friss csárdást választott a kötelező táncok közül. Az, hogy bejutnak-e az országos döntőbe, valamikor a hét vége táján derült ki. Addig marad az izgalom.

Frissítés (2015.12.15.): Hivatalosan is kiderült, hogy a Nemcsényi Alíz-Oláh Márkó páros bejutott az országos döntőbe.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Kiemelt

Fényszarvas

Szarvas

Fotó: Hegedűs Éva Fotó: Hegedűs Éva

Roma családi nap: Apró lépésekkel a szemléletváltás felé

Szarvas

Zima Dániel, háttérben Furár Róbert, valamint Böde Krisztián (zöldben) (Fotó: Babák Zoltán) Zima Dániel, háttérben Furár Róbert, valamint Böde Krisztián (zöldben) (Fotó: Babák Zoltán)

Megerősített gárdával léptek pályára futsalosaink

Sport

Fotó: Babák Zoltán Fotó: Babák Zoltán

Éppen megúsztuk klímalázadás nélkül a Mikulás látogatását

Szarvas

Hirdetés

Archívum

2015. december
h k s c p s v
« nov   jan »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Kategóriák

Friss

Connect