Connect with us

Csabacsűd

Csak akkor lesz teljes az ünnep, ha befogadjuk Jézust

A ropogós hó helyett latyak és sár fogadta az evangélikus templomba érkezőket Csabacsűdön. Az ünnepi hangulatot azonban az időjárás cseppet sem tudta befolyásolni. Vasárnap végre az utolsó gyertya lángja is fellobbant a településen, Molnár József polgármester segítségével.

– Ne feledjük, hogy életünk örömteli eseményei bizony olyan múló pillanatok, amelyek soha nem térnek vissza. Később lehet vágyakozva visszagondolni, visszaemlékezni, de ha az adott pillanatban nem értékeltük megfelelő örömteli pillanatként, akkor az csak emlék marad – szólt az elmúlt év számadásaként a mögöttünk álló történésekről.

Az előttünk álló ünneppel kapcsolatosan elmondta, sokszor egy jó szó, egy ölelés fontosabb, mint a gondosan kiválasztott ajándék, ezért ne fukarkodjunk vele.

Láng Pál evangélikus lelkész rámutatott, a szívünkben – az adventi koszorúhoz hasonlóan – meggyújthatjuk a hit, remény, béke és a szeretet lángját, amik teljessé tehetik az Istennel való kapcsolatunkat. Ha mindez hiányzik belőlünk, maga az ünnepi készülődés lényege veszik el. Kérte a híveket, karácsonykor fogadják be Jézust, aki egy személyben testesítette meg ezeket a jellemzőket, ezáltal mi is megtelhetünk mindezekkel.

– Fontos a külső készülődés, a tiszta ruha felvétele, a lakás kitakarítása, feldíszítése, de kérdés, mit teszünk a szív tisztaságáért. Nemcsak az ünnepet megelőzően, hanem egész évben. Hiszen minden nap követünk el bűnöket, amiket meg kell bánni, magunkban és felebarátaink előtt is. Jézus maga is azt mondta, ne féljünk a külső változástól, mert a test bármikor összeomolhat, inkább attól, akinek a lelkünk felett van hatalma, ezért éljünk mindig tiszta szívvel – intett óva mindenkit a külsőségek félreértelmezésétől.

A lelki töltetet ezúttal a csabacsűdi Hagyományőrző Népdalkör és Citerazenekar és a szarvasi ótemplomi evangélikus egyházközség kórusa, a Luther’s Roses biztosította, aki klasszikus és egyházi dalokat hoztak el a közönségnek.

Rövid vendéglátás után a résztvevők átvonultak a községháza elé, ahol a népdalkör újra dalra fakadt, hogy a település jelképes koszorúján is valamennyi láng éghessen.

Végül Jansik Györgyné, a Csabacsűdiek Baráti Köre Hagyományőrző Egyesület elnöke szólt a megjelentekhez, megköszönve a hetek óta tartó közös ünneplést. Kérte, a meggyújtott lángot ne oltsák el, hanem jelképesen vigyék haza az otthonokba, és hordozzák a szívükben az ünnep ideje alatt is.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Kiemelt

Fotó: Babák Zoltán Fotó: Babák Zoltán

Versekkel és dalokkal köszöntött be a karácsonyi hangulat Szentandráson

Békésszentandrás

Lázár Zsolt és Babák Mihály polgármester (Fotó: Hegedűs Éva) Lázár Zsolt és Babák Mihály polgármester (Fotó: Hegedűs Éva)

Az ünnepi díszkivilágítással együtt gyulladt meg az első gyertya lángja

Szarvas

Dr. Kiss Imre plébános (Fotó: Babák Zoltán) Dr. Kiss Imre plébános (Fotó: Babák Zoltán)

Jézus a szeretet kultúráját hozta el

Csabacsűd

Fotó: Hegedűs Éva Fotó: Hegedűs Éva

Minden eddiginél korábban érkezett a segítség Csabacsűdre

Csabacsűd

Hirdetés

Archívum

2015. december
h k s c p s v
« nov   jan »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Kategóriák

Friss

Connect