Connect with us

Hírek

Töretlen a közönség szeretete a rézfúvós zene iránt

Szarvasi rezesek
Szarvasi rezesek

Hagyománnyá érett az a koncert, amit 16 éve adtak először a szarvasi rézfúvósok az akkori Vajda Péter Művelődési Központ mozitermében. Azóta minden év december 29-én 17 óra 30 perckor megszólalnak a hangszerek, hogy vidám műsorral búcsúztassák el az óévet. Ettől egy évben tértek csak el, amikor a Vajda Péter Művelődési Központból Cervinus Teátrum lett.

Az idén egy indulóval, Richard Stegmann Gruß an Würzburg című szerzeményével kezdődött a koncert. Ennek és az ezt követő Stegmann műnek, a Frankenlied-Marsch-nak a kottáját is Anke Wagner Strullendorfból küldte el a kottáját.

– Kemény három hónapos munka előzte meg azt, hogy ők színpadra álljanak és bemutatkozzanak akár olyan műfaji sokszínűséggel, ami nem kifejezetten rezes stílust jellemez – árulta el az első blokk végén az est háziasszonya, Szigeti Anna.

A zenei sokszínűség jegyében Glenn Miller Holdfény szerenádja után egy cseh népdal, az Elfelejtett polka következet. A negyedik blokkot a Rezesbanda legtöbb gyakorlást igénylő darabja kezdte. Az olasz kortárs szerző, Lucio Quarantotto Time to say goodbye című darabja sejttette, hogy a Rezesbanda műsora végéhez közeledik. Az utolsó számukkal, Lex Abel Longstreet-dixijével hazánk legnagyobb dixieland zenésze, Benkó Sándor előtt tisztelegtek.

A rájátszás után a műsort rövid színpadi átrendezés szakította meg. Ezalatt Csonki Flóra, a zenekar fuvolistája Kis István Mihály “A mának” című versét mondta el. Sajnos betegsége miatt a vers írója, egyben 40 éve az együttes szaxofonosa, majd nagydobosa, nem tudott jelen lenni.
John Philip Sousa két indulójával nyitott a Szarvasi Hagyományőrző Fúvószenekar. A Manhattan beach és az El Capitan után Farkas Ferenc Régi magyar táncok a XVI. századból következett. Egy újabb műfaji ugrándozással Günter Herold Parkfest keringője, Alfred Wolf Überall, wo Musik című polkája, Herbert Gerbeth Schanzen-Marsch-a után egy marimbát toltak a színpadra, amin Vittorio Monti Csárdása közben Halász Benedek szólót játszott.

Az utolsó előtti blokkban Vári Péter gitáron és Vári Donát digitális zongorán, valamint Varga Mihály dobon egy számítógépes szoftver alapzenéjének átiratát adták elő. A záró zenei csokorban XX. századi szerzők darabjaiból következett egy vidám összeállítás.

A koncert végén Szabados-Tóth Gábor köszönetet mondott a közönségnek a 16 éve szűnni nem akaró érdeklődésért, illetve azoknak a támogatóknak, akik 1%-kal, anyagi, vagy más módon nyújtott támogatásukkal segítették a Kozák Lajos Szarvas Város Fúvós Kultúrájáért Alapítványt.

A város nevében Földesi Zoltán mondott rövid köszöntőt és kívánt mindenkinek boldog új évet.

Mi is Kiss István Mihály versének első néhány sorával kívánunk a Newjság olvasóinak boldogabb új esztendőt, valamint az összes koncertlátogató nevében gyógyulást Kiss István Mihálynak!

Esteledik, itt az ünnep,
a csillagok fel-feltűnnek.
Fagyos a föld, pihék szállnak,
légy vidám és élj a mának!

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Kiemelt

Fényszarvas

Szarvas

Fotó: Hegedűs Éva Fotó: Hegedűs Éva

Roma családi nap: Apró lépésekkel a szemléletváltás felé

Szarvas

Zima Dániel, háttérben Furár Róbert, valamint Böde Krisztián (zöldben) (Fotó: Babák Zoltán) Zima Dániel, háttérben Furár Róbert, valamint Böde Krisztián (zöldben) (Fotó: Babák Zoltán)

Megerősített gárdával léptek pályára futsalosaink

Sport

Fotó: Babák Zoltán Fotó: Babák Zoltán

Éppen megúsztuk klímalázadás nélkül a Mikulás látogatását

Szarvas

Hirdetés

Archívum

2015. december
h k s c p s v
« nov   jan »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Kategóriák

Friss

Connect