Connect with us

Hírek

Több száz szarvasi szavalattal a világ felé

Öt kontinens magyar nyelvű óvodáinak és iskoláinak a részvételével valósul meg az „Együtt szaval a nemzet” program. A kezdeményezést 2014. január 22-én Szőcs Géza kormánybiztos, miniszterelnöki főtanácsadó karolta fel Jordán Tamás Kossuth-díjas színész-rendező szakmai koordinálása mellett. Az idei rendezvény házigazdájaként – Orosháza után – a szarvasi Gál Ferenc Főiskola Pedagógiai Kara, Szarvasi Gyakorló Általános Iskolája és Gyakorlóóvodája mutatkozhat be, a helyszínt pedig a Cervinus Teátrum biztosítja.

– Az idei választásnak rendhagyó okai voltak. Az elmúlt 2 év tapasztalatainak feldolgozása mellett több tucat javaslat, elképzelés érkezett az intézményektől, kulturális szervezetektől, közösségektől a kezdeményezés kiszélesítésére, új elemekkel való bővítésére. Összességében a gondolatok eljutottak arra a pontra, hogy a kezdeményezés egyik elindítója, Fórizs Zoltán Jordán Tamással és a GOOGLE-val egyetértésben megfogalmazta azt az igényét, hogy az internet adta lehetőségeknek az év 365 napjából nem csak 1 napon keresztül kell figyelemfelhívó módon a nemzeti kultúránkat szolgálni, hanem mindezt ki kell terjeszteni az év hátralévő 364 napjára is.  Ez inspirálta a szervezőket abban, hogy felkeressenek pedagógiai képzéssel és kutatás-fejlesztéssel foglalkozó intézményeket, így a Gál Ferenc Főiskolát is – fogalmazta meg dr. Kozma Gábor rektor a székhely kiválasztásával kapcsolatban.

Az ünnepség január 22-én 9 óra 30 perckor a staféta átadásával kezdődik, a szavalás pedig 10 órakor, a harmadik kongatás után veszi kezdetét. Idén a Himnusz első versszakát és a Nemzeti dalt mondják el az iskolás gyerekek, az óvodások pedig Kisfaludy Károly Szülőföldem szép határa című versének szavalásába kapcsolódnak be.

– Összesen 130 gyakorló óvodás vesz részt a programban, akikhez minden szarvasi iskolából 70-70 gyermeket hívtunk. Ezt alapul véve több mint 400 gyermek szaval együtt a településen, mellettük pedig szarvasi érdeklődőkkel töltjük meg a termet. Fantasztikus az az erő, amit ez a kezdeményezés képvisel, különösen itt, Szarvason, hiszen a történelmi Magyarország mértani középpontjában szimbolikus jelentősége is van ennek az ünnepi alkalomnak – jelentette ki Bíró Gyula, a gyakorlóintézmény igazgatója.

Ahogyan elmondta, a program kiemelt célja a magyar kultúra népszerűsítése és a közösségek összekapcsolása, amit megcélozva az intézmény is már több lépést tett. Szerepel köztük számos internetes „gyerektartalom szolgáltatási program”, mint pl. az internet színház, az internetes kultúrát érintő pedagógiai fejlesztések vagy az Én Magyarországom című kezdeményezés befogadása.

Az intézmény mellett a megvalósításban partnerséget vállalt Szarvas város önkormányzata és a Cervinus Teátrum, amely 18 órától saját Kultúra Napi műsorral járul hozzá az eseményhez.

– A díszletet, a hang-és fénytechnikát, öltözőket, ill. a színpadot bocsájtjuk rendelkezésre, és gondoskodunk a Duna Televízió közvetítésének zavartalan lebonyolításáról. Ez utóbbira már korábban is volt példa, és teljes megelégedettséggel távoztak az csatorna munkatársai. És bár az előző években mindig változott a közvetítés helyszíne, csendes ígéretet kaptunk rá, hogy a jövőben, a mértani Magyarország közepeként, maradhat nálunk a rendezvény. Bízunk benne, hogy teljesülhet – vázolta a technikai megvalósítás feltételeit Csasztvan András igazgató.

A szavalatokat követően díjátadó ünnepségre kerül sor, amelynek keretében elismeréseket vehetnek át a 2015-ben legnézettebb magyarországi és határon túli iskolák, ill. a legkreatívabb iskolák.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Kiemelt

Fotó: Hegedűs Éva Fotó: Hegedűs Éva

Roma családi nap: Apró lépésekkel a szemléletváltás felé

Szarvas

Zima Dániel, háttérben Furár Róbert, valamint Böde Krisztián (zöldben) (Fotó: Babák Zoltán) Zima Dániel, háttérben Furár Róbert, valamint Böde Krisztián (zöldben) (Fotó: Babák Zoltán)

Megerősített gárdával léptek pályára futsalosaink

Sport

Fotó: Babák Zoltán Fotó: Babák Zoltán

Éppen megúsztuk klímalázadás nélkül a Mikulás látogatását

Szarvas

Tea time – Hálaadás Napja a Benkában

Oktatás

Hirdetés

Archívum

Kategóriák

Friss

Connect