Connect with us

Hírek

Gnandt János geometrikus absztrakt munkáiból nyílt kiállítás a múzeumban

Gnandt János
Gnandt János

Szombaton nyílt meg Gnandt János festőművész kiállítása a Tessedik Sámuel Múzeumban. A tárlat Gáspár Balázs szervezésében jöhetett létre, aki a tavalyi sorozathoz hasonlóan az idén is négy bemutatót tervez. Az első eseményre Gnandt János geometrikus munkáiból válogatott egy tárlatnyit.

– A geometrikus festészet, mely sokak szemében túl korszerű, valójában a reneszánszból indult, a perspektivikus tanok részeként született meg, majd aztán ahogy önállósult, hogyan egyszerűsödöt le a művészet történetének előrehaladtával. Grandt János életműve is a figurálisból indult, és az évek és élmények során redukálódott térillúziót keltő, vagy nem feltétlenül az illúziót kereső konstrukciókká – mondta Ván Hajnalka művészettörténész a megnyitón.

Gnandt János művészetének első figurális, vagy tárgyias korszakából nem került kép a falakra, így csak találgathatjuk, hogy milyen metamorfózison megy keresztül egy művész, jelen esetben Gnandt János alkotói pályája során. Ehhez Ván Hajnalka segített is megfogalmazni néhány kérdést azoknak, akiket a színes, geometrikus formák nyújtotta élményeken túl érdekel a miért is.

– Mi munkálhat a választott és képviselt stílus mögött?
– Honnan az alkotókban az irányultság efelé az kifejezési forma felé?
– Miért érzi az elanyagtalanítást a legóhajtottabb vágyának?
– Miért az foglalkoztatja, hogy elhagyja a motívumot a jelentést, hogy minél tömörebben fogalmazhassa meg szavak nélküli mondandóját?
– Mire gondolt a művész?

Gnandt János Aradon született. Művésztanárként végzett, majd egy moldvai csángó faluban rajztanárkodott. Fest, rendszeres kiállítója Romániában rendezett tárlatoknak. 1990-ben a marosvásárhelyi események hatására úgy dönt, hogy áttelepül Békéscsabára. Ma is ott él, dolgozik és alkot. A szarvasi művészeteket kedvelőkön kívül kiállítására eljöttek csabai barátai, művésztársai is.

Tárlata 2016. május 10-ig tekinthető meg.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Kiemelt

Milán Európa harmadik legjobb motoros akrobatája

Sport

Bodonyi Dóra a kajaksport Örökös Bajnoka

Békésszentandrás

Játékos templomismereti pályát alakítottak ki az Ótemplomban

Szarvas

Fotó: Hegedűs Éva Fotó: Hegedűs Éva

A kétszeres olimpiai bajnok kardvívó tiszteletére avattak domborművet

Szarvas

Hirdetés

Archívum

2016. április
h k s c p s v
« Már   máj »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Kategóriák

Friss

Connect