Connect with us

Hírek

Belobbant a Petróleum: Megjelent Litauszki Gábor első kötete

Litauszki Gábor
Litauszki Gábor

Egy író-olvasó találkozó keretében mutatták be Litauszki Gábor Petróleum című könyvét a Városi Könyvtár olvasótermében pénteken. A szarvasi szerző könyve a szintén szarvasi Digitális Kalamáris gondozásában került a polcokra. Litauszki Gábor beszélgetőpartnere kiadója, a Digitális Kalamárisnak a tulajdonosa, Tatai László volt.

Nem könnyű az alkotók helyzete manapság, derült ki rögtön az elején, mert ahogy a mesterséges intelligencia már az élet minden területére betört, betört a művészetek, de az irodalom területére is. “Nagyon kell kapaszkodnunk”, mondta a kötet írója, aki gyerekkora óta forgatja a tollat, vagy ma már a billentyűzetet.

Úgy érzi, hogy valamennyire született arra, hogy írjon. Édesapja magyar-történelem szakos tanár volt, édesanyja irodalomszerető. Még ma is, 90 éves korában olvas. A 800 kötetes házikönyvtár örökre meghatározta viszonyát a betűkkel. Röviden felelevenítette zsengéinek történetét. Hetedik-nyolcadikos korában iskolai újságot szerkesztettek barátaival. Egy kétoldalas A/4-es lapot megtöltő, könnyed hangvételű lap volt. Kézzel írták és sokszorosították. Gimnazistaként az orosházi Táncsicsban folytatták volna a lapírást, de ott a felsőbb vezetés nem engedte a kiadását. “Itt megint megrekedt a karrierem”, mondta nem minden iróniától, öniróniától mentesen. Akkoriban kezdett el verseket írni. A negyediket már a Vajdában kezdte, ahol az újrainduló iskolai lap második számába írt, de az első szám volt egyben az utolsó is. Az ő írása már nem jelent meg.

Kevesen vannak nála kitartóbbak, akik többet küzdöttek azért, hogy közlésvágyukkal eljussanak a szélesebb közönséghez. Neki negyven év után sikerült. Általános iskolai szárnybontogatásai után jó negyven évvel jelent meg Litauszki Gábor első kötete Petróleum címmel.

A zsebben is elférő kiadvány mintegy 100 oldalas. Benne novellák, köztük 30-as és 70-es évekbeli humoros szarvasi történetek, és egy nagyobb lélegzetvételű kisregény Szerelmek, szerelmem címmel kapott helyet.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Kiemelt

Soha nem látott siker a szarvasi birkózás történetében

Hírek

Lengyel Béla altábornagy tiszteletére emléktáblát avattak szülőházán

Hírek

Kuli István (jobbról) Kuli István (jobbról)

Elstartolt az első idei gyorsasági kajak-kenu válogatóverseny Szolnokon

Hírek

Dobrev Klára (Fotó: Hegedűs Éva) Dobrev Klára (Fotó: Hegedűs Éva)

Harminchatórás maratonnal rázta fel az országot Dobrev Klára

Hírek

Hirdetés

Archívum

2016. április
h k s c p s v
« Már   máj »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Kategóriák

Friss

Connect