Connect with us

Hírek

A hétvégén ismét kitárul az égbolt az amatőrcsillagászok jóvoltából

Legutóbb, még május végén egy laza, képnézegetős délutánt tartottak “A Világegyetem nagy felbontásban” címmel a szarvasi amatőrcsillagászok a Városi Könyvtárban. Szklenár Tamás előadásában egy kis történelemmel kezdődött szabad szemmel, ill. a kezdetleges távcsövekkel történt megfigyelésektől kezdve egészen a legmodernebb eszközökkel történt felvételekig. Áttekintették a Naprendszer tagjaihoz, a Merkúrhoz, a Marshoz, a Plútóhoz, és a Szaturnusz indított küldetéseket, ill. azok képtermését.

A témának megfelelően az elmúlt 20-30 év nagy felbontású felvételeiből válogatott részletesebbnél részletesebb nagyítható fotókat az előadó.

– Olyan részletes felvételeket tudnak készíteni egyes naprendszerbeli, vagy Naprendszeren túli objektumokról, amik eddig elképzelhetetlenek voltak – mondta Szklenár Tamás. – Ezek a műszerek hatalmas mértékben kitágították a világképünket, és még mindig tudjuk fokozni az új technológiák megjelenésével.

Holnap, azaz 2016. június 24-én, pénteken 16:30-tól ismét “kitárul az égbolt” a Városi Könyvtár ifjúsági termében, amikor “A Világegyetem nagy felbontásban” című előadás folytatódik.

Az amatőrcsillagászokat megtalálhatják a csillagos égbolt szerelmesei szombaton is a Múzeumok éjszakáján, amikor a Tessedik Sámuel Múzeum előtti utcaszakaszon felállított távcsövekkel figyelik meg az égbolt objektumait. Bolygókavalkád várható, ígérte Szklenár Tamás.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Kiemelt

Lengyel Béla altábornagy tiszteletére emléktáblát avattak szülőházán

Hírek

Kuli István (jobbról) Kuli István (jobbról)

Elstartolt az első idei gyorsasági kajak-kenu válogatóverseny Szolnokon

Hírek

Dobrev Klára (Fotó: Hegedűs Éva) Dobrev Klára (Fotó: Hegedűs Éva)

Harminchatórás maratonnal rázta fel az országot Dobrev Klára

Hírek

Bozó László (Fotó: Babák Zoltán) Bozó László (Fotó: Babák Zoltán)

Egészhetes programsorozattal várja az érdeklődőket Körös-Maros Nemzeti Park

Hírek

Hirdetés

Archívum

2016. június
h k s c p s v
« máj   Júl »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Kategóriák

Friss

Connect