Connect with us

Hírek

Világbajnok horgász tartott bemutatót az olvasótáborban

Erdei Attila
Erdei Attila

Olvasótábor zajlott az elmúlt héten a Városi Könyvtár szervezésében. Az idei rendezvény mottója – “mint hal a vízben” – meghatározza a tematikáját is. A könyvtár dolgozói úgy gondolták, hogy ezen a nyáron a Körössel és annak élővilágával ismertetik meg a gyerekeket, így ellátogattak a HAKI-ba, előadást hallgathattak a szervasi horgászvizekről és megtekinthették Erdei Attila feeder világbajnok bemutatóját a Kacsatavon. A hét egy duzzasztóhoz tett kirándulással zárult.

Erdei Attila horgásztáborról horgásztáborra járva népszerűsíti a sporthorgászatot. Szarvasra az olvasótábor főtámogatója, a Víz-Hal-Ember Közhasznú Alapítvány meghívására érkezett. Tíz óra tájban már egy csomó gyerek figyelte, hogy mit csinál egy profi horgász. Érdekes, hogy a lányok érdeklődőbbnek tűntek, mint a fiúk, akik viszonylag egykedvűen figyelték Erdei Attila mozdulatait.

Rögtön az elején azért maradt egy tisztázandó fogalom, egyből az feeder fogalma, amiben Erdei Attila segített.

– A (feederes horgászat a) fenekező horgászat lefinomított változata, amivel nagyon vékony zsinórokkal, nagyon vékony horgokkal, érzékeny botokkal és finom orsókkal lehet eredményesen békés halakra horgászni. Két változata van, a method horgászat és hosszú előkés, finom feeder horgászat, ami vetekszik az úszós finom módszerek érzékenységével. A botoknak a dobósúlyával, a spiccek érzékenységével tudunk alkalmazkodni a meghorgászandó távolsághoz, a fogható halak méretéhez – avatott be a titokba a világbajnok.

A féldekás haltól kezdve, mert van, hogy ennyire pici halakat kell halszegény vizekben horgászni, egészen a 14-18 kilós halakig terjedhet a skála, válaszolta arra a teljesítményszagú kérdésünkre, hogy mekkora halat lehet így kifogni. Természetesen a botot, az orsó és a horog méretét mindig hozzá kell igazítani a feladathoz, minden vízre a megfelelő szereléket kell összeállítania a horgásznak.

– Azt mindig tudni kell, hogy az ember milyen vízre megy horgászni, és ennek megfelelően állítja össze a felszerelését – jelentette ki Erdei Attila.

A 2,7-től a 4,2, 4,5 méteres távdobó botokig, amikkel 100-120 méteres távolságokat is el tudnak érni, tudtuk meg Erdei Attilától. Ekkora botok használata most, a mi Kacsatavunkon indokolatlan lett volna, nem úgy mint a figyelem, mert egy rossz lépés okozta reccsenést követő “hopp egy spicc” felkiáltás súlyos tízezrekbe fájhatott volna.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Kiemelt

Fotó: Babák Bence Fotó: Babák Bence

A Nagyrét Farm félgőzzel gázolt át a „Huligánokon”

Hírek

A fiatalok közötti szolgálat erősítéséért báloztak az evangélikusok

Hírek

Bíró Gyula Bíró Gyula

Országos szakmai tanácsadó testület tagjává választották Bíró Gyulát

Hírek

Izgalmas végjátékra van kilátás

Hírek

Hirdetés

Advertisement

Archívum

Kategóriák

Friss

Connect