Connect with us

Hírek

I. Magyar Örökség Kupa: együtt a határon túli magyarság

Jelképesen a történelmi Magyarország mértani közepén rendezték meg az I. Magyar Örökség Kupát, amely a határon túli magyarságot szólította meg. A legnépszerűbb sportág, a futball zászlaja alá felsorakozva Székelyföld, Felvidék, Délvidék és Kárpátalja válogatottját fogadta a település augusztus 1-jén, az Erzsébet-ligeti sporttelepen.

– Két évvel ezelőtt kezdtük el Székelyföld válogatottját szervezni. Azóta játszottunk már egy pár nemzetközi mérkőzést, és részt vettünk több tornán. Ennek nyomán megalakult Felvidék, Délvidék és legutóbb Kárpátalja válogatottja is, amiből adódott, hogyha már van négy csapat, akkor egymással is meg kellene mérkőzni. Így született meg még tavaly december környékén az örökség kupa ötlete – avat be a részletekbe dr. Wenczel Kristóf, a ConIFA alelnöke.

Babák Mihály polgármester köszöntőjében arra kérte a csapatokat, hogy a szabályszerűen és békességben játszanak. Kiemelte, földrajzi elhelyezkedéséből adódóan Szarvas számára különösen fontos az összetartozás és az identitás erősítése, de emellett azt is látni kell, hogy a magyarságot sokkal könnyebb határon innen, mint túl megélni.

Elsőként – az előző napi sorsolás alapján – Székelyföld és Délvidék csapat mérkőzött meg. Apró Attila, a délvidéki válogatott edzője elmondta, példátlan kezdeményezés öltött testet ebben a kupában, épp ezért megtiszteltetésnek érzik a részvételt.

– A délvidéki válogatottnak akkor lehet valaki tagja, ha ő maga vagy valamelyik szülője a jelenlegi Magyarország déli határán túl született. Továbbá magyarnak vagy magyarnak is vallja magát, igazolt labdarúgó, ill. az életvitele sportemberhez méltó. Ez az jelenti, hogy a csapat nagyon vegyes összetételű: vannak olyanok, akik Magyarországon, ill. külföldön játszanak, amatőrök, profik és olyanok is, akik egyetem vagy munka mellett fociznak. De ilyen értelemben nem teszünk különbséget: mindannyian válogatottak – tájékoztat a rendkívül fiatal csapat állományáról az edző.

Hozzátette, a külhoni magyarokkal számolni kell, hiszen 5 milliós létszámukkal a magyarság egyharmadát jelentik. Ezért is fontos, hogy legyenek ilyen találkozási pontok, valamint hogy a mindennapokban is „egy irányba toljuk a szekeret.”

A mérkőzések egyenes kiesési rend szerint zajlanak. Eszerint nem lesz hosszabbítás, döntetlen esetén tizenegyesekkel döntik el a meccs végkimenetelét. Kedden – egyfajta intermezzóként – a Körös-szögi Kistérség Többcélú Társulásának Szociális és Gyermekjóléti Intézménye ad helyszínt egy szakmai konferenciának, szerda délután pedig az elődöntőt és a döntőt játsszák.

A kupa a hivatalos ConIFA-rendezvények és kvalifikációs tornák közé tartozik, vagyis a győztes kijut a következő, várhatóan 2018-ban megrendezésre kerülő ConIFA Európa- vagy világbajnokságra.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Kiemelt

Soha nem látott siker a szarvasi birkózás történetében

Hírek

Lengyel Béla altábornagy tiszteletére emléktáblát avattak szülőházán

Hírek

Kuli István (jobbról) Kuli István (jobbról)

Elstartolt az első idei gyorsasági kajak-kenu válogatóverseny Szolnokon

Hírek

Dobrev Klára (Fotó: Hegedűs Éva) Dobrev Klára (Fotó: Hegedűs Éva)

Harminchatórás maratonnal rázta fel az országot Dobrev Klára

Hírek

Hirdetés

Archívum

2016. augusztus
h k s c p s v
« Júl   Sze »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Kategóriák

Friss

Connect