Connect with us

Hírek

A szeretet meséjét és varázslatát hozták el Zentáról

Szerdán este a Zentai Magyar Színház Oscar Wilde A csillagfiú című nagyon szép meséjét hozta el a Vízi Színház színpadára az V. Magyar Teátrum Nyári Fesztivál versenyprogramjaként.

A mese varázslat és valóság keveréke. A történet egy fiúról szól, akit két szegény favágó téli fagyban újszülöttként talált, az egyikük hazaviszi sok gyermeke mellé és felneveli. Csillagfiúnak nevezik, mert takaróján csillagok voltak. Szép kamasszá nőtt fel, azonban gonosz dolgokat tesz, bántja játszótársait, a gyengébbeket, nevelőszüleit, az állatokat, madarakat. Tíz év után egy koldusasszony jön, akiről kiderül a fiú édesanyja, aki keresi fiát. Ő azonban megtagadja, elzavarja anyját, mert öreg, mert csúf, mert koldus. Gonoszsága miatt megcsúnyul, ezért elmegy otthonról, mert őt is kiközösítik már, elindul megkeresni édesanyját, bocsánatot szeretne kérni. Vándorlása során rá kell ébrednie, hogy a szeretet, az elesettek segítése – ahogy annak idején őt is hazavitte nevelőapja – mindennél többet ér. Fogságba esik és egy varázsló kívánságait kellene teljesítenie, amit meg is tehetne, de helyette egy koldusnak adja a sárga, a vörös és a fehér aranyat – nem törődve azzal, hogy cserébe korbácsolást kap, és a végén a halál vár rá, mert nem viszi el a varázslónak a kincseket. Azonban kiderül, hogy királyi szülei állították próbák elé, tudni akarták helyén van-e a szíve. A csillagfiú kiállta a próbát és megtanulta, hogy mindig segíteni kell a gyengébbeken, mert cserébe – szeretetet, segítséget – kap viszonzásul. Nevelőszülei is nyugodt életre találnak, hiszen mindig szeretetben nevelték.

A mese nem csak gyermekeknek szólt, felnőttek számára is elgondolkodtató. A díszlet egyszerű, a nagy kinyitható mesekönyv nagyon szép és ötletes megoldás, az áttetsző „falak” sejtelmesek, a hatalmas anyag mozgatása nagyon látványos, mindezek valószínűleg a társulat közös munkájának eredménye. Vetítés is színesítette az előadást. A jelmezek teljesen a mesébe illőek, Pešić Aleksandra munkáját dicsérik. Az előadáshoz Bakos Árpád szerzett szép zenét, a dalok szövegeit Oláh Tamás írta, aki a dramaturg is. A koreográfia Varga Krisztina alkotómunkájának eredménye. A színészek – Dévai Zoltán, Lőrinc Tímea, Nešić Máté, Papp Arnold, Rutonić Róbert és Virág György – játéka, ahogy az elmúlt években is nagyszerű, különleges, és szeretetet adó, amit az előadás végéig sugároztak a nézők felé. A különleges előadás rendezője Kálló Béla.

A Zentai Magyar Színház 2013 októberében alakult, az Újvidéki Művészeti Akadémia, végzős magyar színészosztálya, kilenc fiatal színművész együtt maradt és Zentán állandó színtársulatot hozott létre. A fogadókészség Zentán megvolt, hiszen 2009-től már megalapították a Zentai Magyar Kamaraszínházat, de állandó társulata nem volt. A fiatal művészek vizsgaelőadásukat már Zentán mutatták be, ezzel is megköszönve, hogy a város befogadta a pályakezdő művészeket. 2014-ben Szabó Magda Sziget-kék című előadásukkal mutatkoztak be a Vízi Színház színpadán, illetve akkor az eső miatt a Sportcsarnokban. A fiatal színészek lelkesedése nagy, a hiányzó forrásokat rengeteg remek ötlettel, pótolják, de mindig teljes értékű színházi élményt nyújtanak a közönségnek, ezért is értékelhető nagyra az előadás. Szerda este szeretetből nagyon nagy adagot kapott a közönség, a színészek pedig hálából nagy tapsot.

A fotókat Babák Zoltán készítette.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Kiemelt

Bronzérmes ifik

Hírek

Művészetek színes kavalkádja a Gyakorlóiskolában

Hírek

Gruner Benedek (Fotó: Babák Zoltán) Gruner Benedek (Fotó: Babák Zoltán)

Mozgalmas hétvégéje volt a szarvasi teniszezőknek

Hírek

Fotó: Ignácz Bence (A-TEAM) Fotó: Ignácz Bence (A-TEAM)

Színes sokszínű nyár! avagy Kövesd a szarvast…

Hírek

Hirdetés

Archívum

2016. augusztus
h k s c p s v
« Júl   Sze »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Kategóriák

Friss

Connect