Connect with us

Hírek

A gyöngygobelin az új szerelem a szarvasi hímzőknél

Ötödik alkalommal rendezték meg a “Tű fokán is túl” című kézimunkatáborukat a szarvasi hímzőszakkörösök a Körös partján. Az idei téma a gyöngygobelin, illetve a gyöngyfűzés, egy ékszerszett készítése volt. Ehhez szakoktatónak a békéscsabai Hégely Szilviát hívták.

– A gyöngygobelin nekünk most egy új szerelem. Tavasszal volt a tavaszváró kiállításunk a múzeumban, ami egy díjazásos kézimunka kiállítás volt. Oda nevezett be egy hölgy ezzel a gyöngygobelinnel. Három képet hozott el. Ez nekünk egy teljesen új világ volt, új technika, és teljesen a rabjaivá váltunk. Azóta ez az új szerelem. Most ennek a technikáját próbáltuk átadni az ideérkező vendégeknek – mondta Kuruczné Terike, a szarvasi Gobelin Hímző és Kézimunkaszakkör vezetője, majd beavat a technika részleteibe.

– A gobelinnek, amit fonállal varr az ember, annak van egy öltéstechnikája. Nem egy bonyolult öltéstechnika, átlósan kell a szemben levő öltés tenni. A gyöngygobelin tulajdonkáppen ugyanez, csak nem színes fonallal kell az öltés tenni, hanem egy gyöngyfűző cérnával, ami színtelen, és erre megfelelő színű gyöngyöt kell felvenni. Az alapja egy selyemre előfestett kép, megvan rajta jelölve, mit kell hímezni gyönggyel. Tehát igazából nem olyan nehéz, hanem inkább mint technika érdekes. Ilyen nem volt még nálunk a szarvasi szakkörben.

A volt KISZ-üdülő földszinti, kézimunkázáshoz meglehetősen sötét helyiségében vagy harmincan hajolnak kézimunkájuk fölé. Akik nem a saját munkájukkal vannak elfoglalva, azok a többiekkel cserélnek tapasztalatot az új technikáról. A táborra jellemző, hogy mindenki mindenkinek segít, mindenki mindenkinek meghallgatja a tanácsát, véleményét. A cél, hogy minél tökéletesebb technikai alapokkal zárják a tábort.

Az idén negyvenöten érkeztek a táborba. Egy részük visszatérő vendég, de Kurucné Terike örömmel konstatálta, hogy sok új érdeklődő is érkezett. Jöttek Makóról, Mindszentről, Szigethalomról, Tázlárról, Budapestről, Kecskemétről, Aggtelekről. Legtávolabbról talán Veszprémből érkeztek tűforgatók. A táborozókat nem csak fedett pályás programokkal várták a szervezők. Elvitték őket hajózni, sétáltak az Arborétumban, és a programok közé befért egy Mini Magyarország-látogatás is. A Vízi Szníházban Lehár Víg özvegyét tekintették meg.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Kiemelt

Bronzérmes ifik

Hírek

Művészetek színes kavalkádja a Gyakorlóiskolában

Hírek

Gruner Benedek (Fotó: Babák Zoltán) Gruner Benedek (Fotó: Babák Zoltán)

Mozgalmas hétvégéje volt a szarvasi teniszezőknek

Hírek

Fotó: Ignácz Bence (A-TEAM) Fotó: Ignácz Bence (A-TEAM)

Színes sokszínű nyár! avagy Kövesd a szarvast…

Hírek

Hirdetés

Archívum

2016. augusztus
h k s c p s v
« Júl   Sze »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Kategóriák

Friss

Connect