Connect with us

Hírek

Vesztegzár Szarvason

Gubik Petra, Vadász Gábor és Tege Antal
Gubik Petra, Vadász Gábor és Tege Antal

Csütörtökön este a Vízi Színház színpadán a Békéscsabai Jókai Színház előadásában Szente Vajk rendezésében láthatta a közönség Darvas Benedek – Varró Dániel –Hamvai Kornél – Rejtő Jenő Vesztegzár a Grand Hotelben című zenés vígjátékát.

Van aki szereti Rejtő könyveit, van aki nem. Aki bemegy a színházba Rejtő könyvből készült előadást megnézni, az nem számíthat arra, hogy visszakapja, amit a kisregényben olvasott. Nem könnyű adaptálni, most mégis erre vállalkozott a Jókai Színház olyan segítőkkel, mint Hamvai Kornél, aki a szövegkönyvet írta, Darvas Benedek zenéjével, Varró Dani pedig a dalszövegeivel járult hozzá, végül nagyon fontos a rendező Szente Vajk, aki mindezt összefogta, összegyúrta, fogyaszthatóvá tette, nem csak Rejtő rajongók számára.

Az elegáns Grand Hotel vendégeit sokkolja a hír, hogy a szálloda három hétre vesztegzár alá kerül bubópestis miatt. A szálloda vendégei Vangold, nyugalmazott szállítmányozó (Mészáros Mihály), aki örül, hisz három hetet felesége nélkül tölthet. Signora Relli, kiérdemesült primadonna (Nagy Erika), aki első szerelmét keresi. Ursina Petrovna, teozófusnő és aggszűz (Komáromi Anett) talán egy férfit keres, Raverdan márki (Nagy Róbert) és Shilling, bostoni tejkrémgyáros (Szabó Lajos), akik önmaguk számára fontos és elfoglalt emberek. De a szállodában van Don Umberto Complimenti szállodaigazgató, bukott király és volt hajófűtő (Tomanek Gábor) és kedvese Odette Defleur, belga direktrisz (Szorcsik Viktória), aki simán lenyúlja az igazgató összelopott pénzét és szökne. Aki ebben segíti az Martin, a pincér és költő (Csomós Lajos), akit a szép végzet asszonya éppúgy kihasznál, mint az igazgatót. Aki miatt vesztegzár van, nem más, mint Decker tanár és feltaláló (Gulyás Attila), aki a banánoxidot találta fel, és e találmány körül, miatt folyik az egész hajcihő. Aki meg akarja kaparintani a képletet, a Kapucinus atya valójában Doddy Kramartz, nemzetközi szélhámos (Katkó Ferenc), aki annyira „veszélyes”, hogy a „pisztolya” egy kereszt, zsebkendővel letakarva. Decker tanár bűnsegédje és naiva Léni Jörins (Gubik Petra), akinek szobája szekrényéből egy ismeretlen fiatalember lép ki zöld lámpaernyővel a fején, pizsamában, az Félix van Gullen, valójában Félix Crickley, alias Jáva Réme (Vadász Gábor). A fiatalembert apja meg akarja nősíteni, ami elől a fiú megszökik – pizsamában. És még nem beszéltem Elder felügyelőről (Tege Antal), aki a bonyolult ügyet pengeéles eszével megoldja, pedig eredetileg csak Félixért küldték. Végül megjelenik Sedlintz, egészségügyi tanácsos (Presits Tamás), aki a vesztegzárat kihirdeti.

Sok szereplő, sok szál, de érdekes módon lehet követni az eseményeket, de kicsit más, mint a könyv, kicsit összegyúrták, kicsit összerázták és egy friss, lendületes előadás született. A szereplők a helyükön voltak, hozták azokat a tulajdonságokat, amire szerepük szerint szükség volt, sok humorral, jó színészi játékokkal. Tege Antal alakítását emelném ki, aki „karmesterként” játszotta végig szerepét, nagyon jó karaktert formálva, üde humorral alakította Elder felügyelő szerepét. De rajta kívül is minden színész tökéletesen pontos játéka kellett ahhoz, hogy színvonalas előadás szülessen, hogy a sokféle karakter, amiket megformáltak színessé, egyedivé tegye azt a figurát, akiket alakítottak.

A színpad díszletének színei is idézték lakóikat. Léni szobája rózsaszín, a naiv lány…, Signora Relli kék szobája, az idősödő hölgy álmodozó jellemét is kifejezte. A békéscsabai előadáshoz képest, nem építették meg a forgószínpadot, mert az emeletes díszlet súlya nehéz, ezért a színpad változását, a személyzetet, rendőröket, katonákat alakító fiatalok, de a színészek maguk is mozgatták, nem hagyományos módon. Mira János megint látványos díszletet álmodott meg. A jelmezek Papp Janó munkáját dicsérték, amely alapszíne a rózsaszín és a fehér, a személyzet viselete és betöltötte a színpadot. A szereplők ruháinak színei az előadás hangulatát emelték. Az este fényét Madár tervezte, aminek fontos szerepe volt az előadás folyamán.

Nagyszámú háttér színész volt jelen a színpadon sok jelenetben, ami mozgalmassá tette az előadást, sok táncbetéttel színesítették az előadást. (Koreográfus Kerekes Judit.) A héttagú zenekar Gulyás Levente vezetésével az emeleten kapott helyet, így a fenti tér is egy zsúfolt szálloda látszatát keltette.

Az előadás nem veszítette el Rejtő humorát, mozgalmas, mégis kiemelték az egyéni alakításokat, a szereplők jellemét, ez mindenképpen Hamvai Kornél érdeme. Szente Vajk olyan előadást hozott létre, amely minden perce eseménydús, szórakoztató. Van egyéni játéklehetőség, sőt ez nagyon fontos része az előadásnak, de az egész csapatmunka eredménye, amihez egy jó irányító kell, a rendező. A csütörtöki előadás nagyon jól sikerült.

Pénteken ez az előadás jelelt lesz.

A fotókat Babák Zoltán készítette.

Kiemelt

Bronzérmes ifik

Hírek

Művészetek színes kavalkádja a Gyakorlóiskolában

Hírek

Gruner Benedek (Fotó: Babák Zoltán) Gruner Benedek (Fotó: Babák Zoltán)

Mozgalmas hétvégéje volt a szarvasi teniszezőknek

Hírek

Fotó: Ignácz Bence (A-TEAM) Fotó: Ignácz Bence (A-TEAM)

Színes sokszínű nyár! avagy Kövesd a szarvast…

Hírek

Hirdetés

Archívum

2016. augusztus
h k s c p s v
« Júl   Sze »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Kategóriák

Friss

Connect