Connect with us

Csabacsűd

Citerás képzés a szlovák hagyományaink megőrzéséért

Szlovák nyelvet oktató általános iskolánk egyik kiemelt feladata, megismertetni a tanulókkal a szlovák nyelvi hagyományokat, népi értékeket. A szlovák kultúra megismerésére és továbböregbítése céljából citeraszakkört működtetünk, melynek programja szlovák népdalokra épül. Szakkörünk 9 éve alakult, jelenleg 22 citerás tanulóval, de az osztályokban mindenkinek lehetősége van kipróbálni a hangszert, megszólaltatni szlovák nép-, és gyermekdalainkat. Két falu gyermekeit fogjuk össze, így részt veszünk településeink szlovák rendezvényein, térségi szlovák versenyeken, megyei és helyi szlovák táborokban.

Képzésünk témája és célja a szlovák nyelvi őseink a “tótok” – életének megismerése, a tanultak rendezvényeken való bemutatása volt, továbbá, hogy iskolán kívüli időszakban valósulhasson meg a nyelvi képzés, mint hagyományőrző tevékenység.

A 2016. július 18.-21. közötti 4 nap elsősorban a szlovák népdalok, népzenélés általi szlovák nyelvápolást, továbbá az ősi mesterségek közül az agyaggal való alkotás kipróbálására volt elegendő.  Programjaink megvalósítását szakemberekkel és diákmentorokkal valósítottuk meg, akik magas szintű népzenei, népművészeti ismeretekkel rendelkeznek, részt vesznek a szlovák nyelv és kultúra megőrzésében.   A helyi szlovák nyelvet tanuló diákjain, olyan jó példaként állnak a táborozók számára, mely meghatározó lehet szlovák tanulmányaik folyamán.

A képzés népzenei és népművészeti elemekből állt össze, ahol az érdeklődő gyerekek 3 csoportban szakemberek által juthattak hozzá az új ismeretekhez. Az archívumok általi és gyakorlati bemutatást követve, a gyerekek népi éneklésen át sajátíthatták el az új szlovák dallamokat a citerán, mely környékünk legjellegzetesebb, közkedvelt népi hangszere. Szabadidős keretek között kipróbálhatták a batikolást és a korongozást, az agyagozás ősi munkamenetét, megtekinthették a cserépedény drótozását. E mellett az udvari kemencében sütés hangulatát is felidéztük.

Örülünk, hogy a családok szívesen választják gyermekeik számára hagyományőrző táborainkat, képzéseinket, melyeknek a citera alapjainak megismerésén túl, értékteremtő és értékmegőrző szerepük is kiemelt fontosságú.

A helyszínt Örménykút Község Önkormányzata biztosította a Komlovszki Faluház és Falumúzeum  termeiben.

Seres Anita

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Kiemelt

A tehetséges benkás gyermekek műsora az Ótemplomban

Hírek

Az Arsbonitól a Horthy korszakon át a közös élményfestésig

Hírek

Hét szarvasi lány még soha nem indult egyszerre az országos döntőn

Hírek

Hunyadisok a területi versmondón

Békésszentandrás

Hirdetés

Archívum

2016. augusztus
h k s c p s v
« Júl   Sze »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Kategóriák

Friss

Connect