Connect with us

Hírek

Kenyéráldás, lampionos felvonulás, tűzijáték és koncertek államalapításunk ünnepén

Szarvason új helyszínen, új templomtéri koreográfiával várták a rendezők az ünneplőket szombat délután. Ezúttal a Letelepedési emlékműnek és az Evangélikus Ótemplomnak háttal állították fel a fedett színpadot, amin a Szarvasi Hagyományőrző Fúvószenekar indulókkal mutatta az irányt az érkezőknek. Ez az új elrendezés egyúttal a szeptember második hétvégéjén esedékes XIX. Szarvasi Szilvanapok koreográfiájának a főpróbája is volt.

Nagy szeretettel köszöntött mindenkit a kenyáráldó istentiszteleten Horváth Z. Olivér és Cairns-Lengyel Henriette lelkész az Ótemplomban. Hálaadó istentiszteletük után és polgármesterünk ünnepi beszéde előtt Nádházy Péter énekét hallgathatta meg az ünneplő közönség.

– Az ünnepek koronként és időnként más-más tartalmat kapnak, mint ahogy ez a nap is sok minden fogalmat és elnevezést megélt. Nemzeti ünnep. Ezen a napon emlékezünk Szent Istvánra, és azokra a magyarokra, akik történelmünk során elszántan védték az országot, a magyar államiságot. Szent István törvényeiből Magyarország keresztény államként született meg, amelynek megvannak a saját intézményei, törvényei, határai. A törvények betartása tett minket nemzetté és állammá – mondta Babák Mihály polgármester, majd megkérte Korbely Zsombort, hogy idézzen Szent István Imre herceghez intézett intelmeiből.

– A mű, amelyet élete létrehozott, áll. Ezer esztendeje áll. Annyi balszerencse közt és sok viszály után, minden baj, háború, pusztulás dacára, de áll. A művet úgy hívják, Magyarország. Ezeréves történelmünk megmutatta azt is, hogy nem dönthetnek mások helyettünk, mert azzal megszűnik a nemzet függetlensége, azt is nagyon jól tudjuk, mivel jár, ha Európa feladja alapvető érdekeit. A magyarság, legyen államhatáron innen és túl, azt is tudja, milyen tragikus következményei vannak, ha megváltozik egy állam etnikai, vallási kulturális összetétele – emlékezett, majd a közelgő népszavazásra utalva kijelentette, “kikerülhetetlen egy ünnep kapcsán is a hétköznapok gondjainak megfogalmazása”, és nyilvánvalóvá tette a nyilvánvalót, hogy fog voksolni.

Összefoglalta Colleen Bellel a hét közepén történt találkozását. Ezen gyorstalpalón megismertette a nagykövetasszonnyal a magyar történelem legfájóbb eseményével, az ország feldarabolásával, és hogy miért tekintjük Szarvast Magyarország közepének, de szerinte Colleen Bell nem is értette mit mond.

Őt Cairns-Lengyel Henriette és Horváth Z. Olivér közös imádsága, majd a kenyéráldás követte. Az ünnepi istentiszteletet a kis, nemzeti színű szalaggal átkötött cipók kiosztása zárta.

Az Ótemplom előtt felállított színpadon ekkor már a Cervinus Teátrum négy művésze, Bardon Ivett, Szemerédi Bernadett, Nádházy Péter és Polák Ferenc várta a zenerajongókat.

Az este hátralevő részében lampionos felvonulást, tűzijátékot és a Fugato Orchestra koncertjét tekinthették, hallgathatták meg a szarvasiak. Vendégük Tompos Kátya volt, de a koncertről majd külön cikkben szólunk. A napot hajnalig tartó utcabállal zárhatták az ünneplők.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Kiemelt

Fotó: Babák Bence Fotó: Babák Bence

A Nagyrét Farm félgőzzel gázolt át a „Huligánokon”

Hírek

A fiatalok közötti szolgálat erősítéséért báloztak az evangélikusok

Hírek

Bíró Gyula Bíró Gyula

Országos szakmai tanácsadó testület tagjává választották Bíró Gyulát

Hírek

Izgalmas végjátékra van kilátás

Hírek

Hirdetés

Advertisement

Archívum

2016. augusztus
h k s c p s v
« Júl   Sze »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Kategóriák

Friss

Connect