Connect with us

Hírek

Álmos legendája táncban elmesélve

Vasárnap este az V. Magyar Teátrum Nyári Fesztivál utolsó előadását láthatta a Vízi Színház nézőközönsége Álmos legendája című táncművet Szarka Gyula (Kossuth-díjas) zeneszerző zenéjével, Szálinger Balázs (József Attila-díjas) költő szövegeivel és Demcsák Ottó (Harangozó-díjas) táncos, koreográfus koreográfiájával. A rendező szintén Demcsák Ottó. A művet a Soproni Petőfi Színház tánctagozata a Sopron Balett adta elő.

A Társulat 2014 augusztusában alakult. Az együttes szervezésére, vezetésére Pataki András, a színház igazgatója Demcsák Ottó Harangozó-díjas táncművészt, koreográfust, a Győri Balett Örökös tagját kérte fel, aki a Győri Balett alapító tagja volt, de szakmai munkáinak hosszú a listája. A táncosok klasszikus- és modern stílusban egyaránt képzettek.

Álmos legendáját 2016 áprilisában mutatták be. A történet „Emese álmával kezdődik és Álmos életének bemutatásán át Árpád és a magyarság Kárpát-medencébe való bevonulásáig tart” – olvasható a szinopszisban. Az egész előadás nagyon dinamikus, nagyon látványos, monumentális. A zene lendületes, a dobok hangzása sokszor olyan, mint egy szívdobbanás. Szinte állandóan színen van a Füvesasszony (Szalai Dóra), aki Álmost születésétől kíséri a haláláig, vagyis szinte mindig a színpadon láthatjuk. Álmos szerepében Bolla Dániel, akit vezérként, utat kereső férfiként, de szerelmes ifjúként is ábrázol a koreográfus a táncműben. Mozgalmas jelenetek és lírai részletek váltják egymást az előadás folyamán.

Szarka Gyula sámándobbal, népi hangszerekkel fantasztikus zenét komponált. A szöveget Szálinger Balázs írta, aminek komoly mondanivalója van, de az is a szerepe, hogy előrevigye a történetet. Az előadás zenéjét a Ghymes Együttes egy nagyon szép női hanggal kiegészülve játszotta, énekelte fel a táncosok számára. Őszre tervezik az előadás zenéjéből készült CD-t kiadni.

A látvány, a 3D-s vetítés, a fények játéka, a vérszerződés, a pajzsra emelés, a karika (ami talán az idő múlását jelezte) emlékezetes, látványos megoldás volt, az egész szemet, szívet gyönyörködtető, elgondolkodtató.

Ami az előadás érdeme, nem magyarít, nem politizál, csupán bemutat egy szép történetet, eleink történetét, amit mindenkinek ismernie kell, és mindezt a zene és főleg a tánc nyelvén. Értékes, izgalmas, látványos előadás részesei lehettünk.

A főbb szereplők: Álmos: Bolla Dániel, Emese: Sasvári Krisztina, Ügyek / Árpád: Bolla Bence, Táltos: Rovó Péter, Füvesasszony: Szalai Dóra, Virág: Kovács Enikő, Turul: Füsi Zsolt, Csodaszarvas: Szabó Barbara Szofia, Fehér ló: Csernus Anita, rajtuk kívül még nyolc, táncos állt színpadra.

Díszlet- és jelmeztervező: Német Hajnal Auróra, grafika: Gál Krisztián, 3D animáció: Szakál Attila, fényterv: Kovács Ferenc munkáját dicséri. Az előadás dramaturgja Németh Ervin volt. Rendező-koreográfus: Demcsák Ottó (Harangozó-díjas).

A fotókat Babák Botond készítette.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Kiemelt

Bronzérmes ifik

Hírek

Művészetek színes kavalkádja a Gyakorlóiskolában

Hírek

Gruner Benedek (Fotó: Babák Zoltán) Gruner Benedek (Fotó: Babák Zoltán)

Mozgalmas hétvégéje volt a szarvasi teniszezőknek

Hírek

Fotó: Ignácz Bence (A-TEAM) Fotó: Ignácz Bence (A-TEAM)

Színes sokszínű nyár! avagy Kövesd a szarvast…

Hírek

Hirdetés

Archívum

2016. augusztus
h k s c p s v
« Júl   Sze »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Kategóriák

Friss

Connect