Connect with us

Hírek

Emléktáblát kapott Bankó Sándor, a szarvasi kézilabda megteremtője

17-11-nél szeretettel köszöntött Szenes János minden sportbarátot, akik a Szarvasi NKC–Csorvási SK szünetében kifáradtak az Alkotmány utcai sportcsarnok bejárata elé, hogy egy emléktábla avatás keretében megemlékezzenek Bankó Sándorra, a szarvasi kézilabda megteremtőjére.

“A kézilabda szarvasi története kereken nyolcvan évvel ezelőtt kezdődött”, emlékezett vissza az esemény szónoka. 1936-ban szerezte meg a kézilabda sport szabálykönyvének hatodik kiadását az akkor 28 éves Bankó Sándor, aki munkáját tekintve a járási hivatal fiatal tisztviselője volt. Ebből teremtette meg a a szarvasi kézilabda alapjait.

Szenes János történeteket elelevenített fel az első bitumenes pálya környékéről, amikor a tömeg még ellepte a környéket. Már 1936-ban pályára léptek a Törökszentmiklós együttese ellen, akkor még nagy pályán. Bankó Sándor fáradhatatlanságának köszönhetően 1941-ben már egyszerre volt leány- és fiúcsapata is Szarvasnak.

Edzői sikereinek koronája az 1948-as NB II-es győzelem volt, amivel bejutott az ország legjobb 16 csapata közé a Szarvasi Vasas SC. Akkor anyagiak híján nem indulhattak el az NB I-ben. Edzősködésének befejezése után az egyesület intézője volt. “Fél évszázadon keresztül szolgálta a szarvasi sport ügyét”, méltatta Szenes János, akinek a tiszteletére állították az emléket.

– A tiszteletreméltó és nemes ötlet, amely a veterán kézisek első találkozóján 2009-ben fehér asztal mellett született, ma itt köbevésett jellé érik. Azt gondolom, ha Sanyi bácsi most egy égi pálya kispadjáról lát minket, elégedett lehet… az eredménnyel mindenképpen, mert él és fejlődik a szarvasi kézilabda – jelentette ki Szenes János.

Az emléktáblát Bankó Sándor unokája, Kettinger Ottó, és az 48-as NBII-es bajnokcsapat tagja, Kugyela György leplezte le. Abból a csapatból Mezőtúron él még Gutyan János is, derítette ki Szenes János.

Kettinger Ottó meghatottsággal szólt az eseményről, és emlékezett vissza gyerekkorára, amikor esténként, még villanyfényben Sanyi bácsival, aki nekik csak Tati volt, kimentek az Árpád mögötti aszfaltozott pályára edzésre, mérkőzésekre.

– Jól esik a szívünknek, hogy így a szívébe zárta a város Sanyi bácsit, Tatinkat – köszönte meg a család nevében Kettinger Ottó.

Bankó Sándor 70 évesen, 1978-ban halt meg. Hamvai feleségével Győrben nyugszanak, de emlékezete Szarvason mind a mai napig él.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Kiemelt

Jónás Gabriella (Fotó: Valló Zoltán) Jónás Gabriella (Fotó: Valló Zoltán)

Tartuffe híve Pernelle-né, aki egy erőszakos, fecsegő öregasszony – Jónás Gabriella

Szarvas

Pálinkás Tamás és Gajdos Attila (Fotó: Hegedűs Éva) Pálinkás Tamás és Gajdos Attila (Fotó: Hegedűs Éva)

Gajdos Attila vitára hívta a polgármesterjelölteket

Politika

Varga Viktor Varga Viktor

Új bemutatóra készül Varga Viktor főrendező, avagy Tartuffe a rendező szemével

Szarvas

Králikné Molnár Anna, Kovács Mátyás, Csanádi László és Gombár Györgyné (Fotó: Tatai László) Králikné Molnár Anna, Kovács Mátyás, Csanádi László és Gombár Györgyné (Fotó: Tatai László)

Csanádi László: Mi nem csak a problémát látjuk, hanem a megoldást is

Politika

Hirdetés

Archívum

2016. szeptember
h k s c p s v
« aug   okt »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Kategóriák

Friss

Connect