Connect with us

Hírek

Németh Lajos meteorológus a felmelegedés hatásairól a kutatók éjszakáján

Németh Lajos meteorológus
Németh Lajos meteorológus

A kutatók éjszakája programsorozatának három szarvasi helyszíne között ismét jelen volt a Szent István Egyetem Gazdasági- és Egészségügyi Kara Tessedik Campusa, ahol az előadó előtti aulában kémiai bemutatóval várták az érdeklődőket a campus munkatársai, diákjai, de a látogatók megtanulhatták az újraélesztést, megmérethették vércukorszintjüket, meteoritokat vizsgálhattak mikroszkóppal. Eljöttek a Tessedik Sámuel Múzeum munkatársai, hogy bemutassák a régészeti ásatások mikéntjét, ill. lehetőséget adhassanak az érdeklődőknek egy kis fazekaskodásra.

“Minden kedves résztvevőt arra biztatok, próbálják ki, nézzék meg programjainkat”, biztatta az érkezőket dr. Futó Zoltán a kar megbízott dékánja rövid köszöntőjének végén, Németh Lajos meteorológus “Mi lesz veled Föld, mi lesz veled éghajlat” című előadása előtt a SZIE GAEK Tessedik Campusának előadójában.

– Szarvas környékén a hőmérséklet csúcsértéke 27 fok, és kezdjük az októbert holnap, –kezdte meteorológusosan Németh Lajos előadását. – Nem rendkívüli meleg ez a 27 fok, de nem is átlagos, hiszen ilyenkor, így szeptember végén Magyarországon a sokévi átlag szerint olyan 21-22 fok körül szokott lenni a legmagasabb hőmérséklet, de már mértek Magyarországon 34 fokot is ezen a napon 1932-ben, tehát rendkívüli dolgokról nem beszélhetünk. Arról viszont mindenféleképpen, hogy így zárni a szeptembert és így is indítani október 1-ét azért nem minden évben fordul elő.

Nem eldöntött még az ezt vizsgáló tudományos körökben, hogy a jelenlegi melegebb periódus kapcsán az éghajlat változásáról, vagy csak az ingadozásáról beszélhetünk, mert mint mondta, Földünk történetében mindig is voltak hidegebb és melegebb időszakok, amik törvényszerűen követték egymást. Kisebb és nagyobb jégkorszakok követték egymást. Amit nem tudunk, hogy a mostani, felgyorsult felmelegedésnek mikor és hol lesz-e felső pontja, ami után ismét lehűlés kezdődik.

– Eddig is volt éghajlatváltozás, éghajlatingadozás. Egy biztosan nem volt. Soha nem lakta ezt a Földet hét és fél milliárdnyi ember. Úgy gondolom, hogy nyugodtan kijelenthetjük, hogy nem jótékonyan alkalmazkodik az itteni élettérhez, romboljuk környezetünket – jelentette ki a meteorológus.

A meteorológus élete bizonyos szempontból sokkal könnyebb, mint egy éghajlatkutatóé, mert a meteorológiai információk birtokában kell egy rövidtávú prognózist felállítani egy viszonylag korlátozott területre. Ha egy hidegfront a hétvégén egy napot késik, annak van egy azonnali visszacsatolása feléjük, de az éghajlat változásának adataiból, nagyon sok bizonytalansági tényezővel egy bolygóra felállított hipotézisnek jó esetben is 200-250 év a visszacsatolási ideje.

Az éghajlatváltozásra és az élővilágra gyakorolt hatására mintegy fél előadónyian voltak kíváncsiak.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Kiemelt

Fotó: Gácsiné Petrovics Szilvia Fotó: Gácsiné Petrovics Szilvia

Táncforgatag

Szarvas

Milán Európa harmadik legjobb motoros akrobatája

Sport

Bodonyi Dóra a kajaksport Örökös Bajnoka

Békésszentandrás

Játékos templomismereti pályát alakítottak ki az Ótemplomban

Szarvas

Hirdetés

Archívum

2016. október
h k s c p s v
« Sze   nov »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Kategóriák

Friss

Connect