Connect with us

Subscribe

Hírek

Kevés gyerek kapja a meg a „minden napra egy meséjét”

Az esti mesénél nincs nagyobb dolog a világon, mert ezzel szerettetjük meg a gyerekekkel az olvasást, az irodalmat, készítjük fel az iskolára és egy olyan életre, amelyben helye van a könyvnek – vélekedik Harencsárné Liska Mária. A könyvtáros úgy látja, e tekintetben nem túlságosan kedvező a kép. A megkérdezések alapján a családok egy el nem hanyagolható része nem szán időt a lefekvés előtti olvasásra, vagy egyszerűen tévénézéssel spórolja meg ezeket a perceket. Pedig a közösen eltöltött idő a szakemberek szerint nemcsak a gyermek értelmi fejlődése szempontjából fontos, hanem erősíti az anya-gyermek kapcsolatot is.

A Szarvasi Városi Könyvtár a meséket, kiemelten pedig a népmeséket célozta meg október 1-jén. A kisgyermekes családoknak kedvezve, hétvégére időzítette népmese napi rendezvényét, amelynek keretében számos formában állították középpontba a mesehősöket.

– Ma egy különleges alkalmat terveztünk. Azt szerettük volna, hogy a mese mindenféle formáját megismerhessék a gyerekek. Először Harencsár László mesemondót hallgatták meg zenés kísérettel, majd bábszínházat láthattak, nemsokára pedig sorra kerül a papírszínházi bemutató. A történetek között volt népmese, műmese és saját írású szerzemény is – foglalja össze a délelőtt programját az intézmény munkatársa.

A bevezetőben megemlékeztek Elek apóról, akinek egy külön kis asztalkát szenteltek. Rajta kaptak helyet a Benedek Elek gyűjtéséből származó kötetek. Ezt követően a szarvasi mesemondó húzott elő két történetet a tarsolyából. A csiga Csabáról és egyéb kisállatokról szóló bűbájos elbeszélések után a mesefolyam a paraván mögül folytatódott. Kovácsné Tímár Ildikó és Harencsár Lászlóné nagy fába vágták a fejszéjüket. Marék Veronika egyik meséjét bábjátékká adaptálták, és felavatták az Ifjúsági Közösségi Térben elhelyezett óriásparavánt.

– Gyakran járunk a könyvtárba. A lányaim már 11 évesek, és nagyon szeretnek olvasni, de a 4 éves kisfiamat is elhozom. Ő még gyakran odamegy a játékokhoz, de felfedezte már a könyvtárat, és könyveket is viszünk haza – árulja el Gódor Annamária, aki a népmese napját is kihasználta arra, hogy meséljen gyermekének.

A mesék után az érdeklődők kedvére válogathattak a kínálatból. Volt, aki közelebbről is szemügyre a bábokat, míg mások inkább az alkotásba vetették bele magukat. A legkisebbek még csak barátkoztak az intézmény közegével, amire nagy segítséget jelentettek a polcokon sorakozó játékok.

– Nekem evidens volt, hogy a gyermeknek olvasni kell, hogy fejődjön a képzelete. Én is ezen nőttem fel, és a kislányomnak is többségében azokat a meséket olvasom, amiket valamikor én hallgattam. Nálunk a napi rutin része, hogy fürdés után elolvasok egy mesét, és egy dalt éneklek. Bárhol alszik, a mese kötelező – vallja Fabó Ágota, aki számára édesanyja révén a könyvtári közeg a mindennapok részét jelenti.

A mesélés a déli harangszóval egy rövid időre megszakadt, de csak az esti órákig, amikor az anyukák által újra életre keltek gyermekeik kedvencei.

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Kiemelt

Dr. Melis János és Hodálik Pál (Fotó: Hegedűs Éva) Dr. Melis János és Hodálik Pál (Fotó: Hegedűs Éva)

Hodálik: A városnak fontos a Vasipari

Gazdaság

Samu Tamás Gergő (Fotó: Hegedűs Éva) Samu Tamás Gergő (Fotó: Hegedűs Éva)

Samu Tamás Gergő kormányzati beavatkozást sürget a Vasipari ügyében

Hírek

Szakszövetségi elismerés sárkányhajósainknak és Szarvasnak

Hírek

Engedély nélkül vezetett… kétszer

Hírek

Hirdetés

Advertisement

Archívum

2016. október
h k s c p s v
« Sze   nov »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Kategóriák

Friss

Connect
Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!