Connect with us

Hírek

A madárgyűrűzés és a drónozás volt a sláger a kutatók éjszakáján

Természetesen a halak körül forgott minden a Halászati Kutatóintézet (HAKI) és az Öntözési és Vízgazdálkodási Önálló Kutatási Osztály (ÖVKI) közös rendezvényén. Az intézmény először nyolc éve csatlakozott a kezdeményezéshez, hogy testközelből mutassa meg a kutatói munkakör sokoldalúságát. A szakemberek elsősorban gyakorlatorientáltan ismertették meg a résztvevőkkel tevékenységüket, ami mellé becsempésztek néhány általános biológiai, kémiai és természettudományos információt is.

– Idén elég széles palettán tudtunk a régiekből válogatni, és több újat is beépíteni – tájékoztat Békefi Emese, az intézet tudományos munkatársa. Néhány kollégánknak ugyanis érdekes hobbija van, ezeket is bemutatjuk a közönségnek. Az egyik ilyen újdonság a madarászbemutató, ami azt jelenti, hogy kifeszítettünk egy nagy madárhálót, és megfogjuk a madarakat. Amennyiben már van a madáron gyűrű, leolvassuk a számot, ha pedig még nincs, akkor meggyűrűzzük és szabadon engedjük őket.

A másik nagy vonzóerőt az ÖVKI sátorban elhelyezett drón jelentette. Sűrű csoportokban gyűltek köré a fiatalok, de meg kellett elégedniük a látvánnyal, ugyanis a szeles időjárás nem tette lehetővé a fellövést.

Mindemellett afrikai harcsákat lehetett etetni, ill. tavi bemutató próbahalászatra és dobóhálós halászatra is sor került. A laborban érdekes kísérletekbe és sejtvadászatba kapcsolódhattak be az érdeklődők, a központi helyszínen pedig rizshántolás, kreatív-és gasztronómiai sarok várta a kilátogatókat.

– Pontyból főztem Körös jellegű halászlevet – mondja Rónyai Lajos, aki órákon keresztül a bográcsot felügyelte. Fontos, hogy a hozzávalók arányát eltaláljuk, ill. hogy minőségi alapanyagokat használjunk fel. Elég nagy mennyiséget készítettünk, szerintem 150-200 főnek biztosan elég lesz – teszi hozzá a tiszai kategóriában országos bajnoki címet is magáénak tudó szakács.

Szarvas Város Baráti Köre kézműves sarokkal csábította a gyerkőcöt, érdekességként pedig a halakban történő chipek elhelyezésére és leolvasására is sor került. Mindemellett nagyméretű akváriumokban különböző halfajokat mutattak be, sőt, a belső felépítésükkel is meg lehetett ismerkedni.

– Azt tapasztaljuk, hogy a fiatalok leginkább feldolgozott állapotban találkoznak a hallal. Mi bevezetjük őket a hal felépítésébe, megmutatjuk, hogy az egyes szervek hol helyezkednek el, és mire valók – magyarázza az egyik asztalra kihelyezett, félig felboncolt állapotban lévő ponty miértjét Mozsár Attila tudományos főmunkatárs.

A rendezvényen éjszakába nyúlóan egymást váltották az iskolás csoportok és a családok. A tudományág népszerűségét bizonyítja, hogy összesen közel ötszázan mélyültek el a kutatók távolinak tűnő, különleges világában.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Kiemelt

Király Balázs 60 km-t úszott. Mögötte Legoza Éva (39 km) (Fotó: Hegedűs Éva) Király Balázs 60 km-t úszott. Mögötte Legoza Éva (39 km) (Fotó: Hegedűs Éva)

210 induló a Luca-napi úszáson

Sport

Idegen nyelvi karácsony a Gyakorlóban

Oktatás

Schmidt Gábor (Fotó: Babák Zoltán) Schmidt Gábor (Fotó: Babák Zoltán)

Büszkén zárhatták az évet a kajakosok

Sport

Fotó: Hegedűs Éva Fotó: Hegedűs Éva

Idén is jó helyre került az MSZP Jézuskájának ajándéka

Szarvas

Hirdetés

Archívum

2016. október
h k s c p s v
« Sze   nov »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Kategóriák

Friss

Connect