Connect with us

Békés megye

Rendkívüli közgyűlés – az értékelési szempontrendszer módosítását kezdeményezték a képviselők

Rendkívüli ülést tartott a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlése. A megyegyűlésen a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) felhívásaihoz kapcsolódó értékelési szempontrendszer módosítását kezdeményezték Kónya István képviselő javaslatára.

A jelenlegi változtatás célja, hogy minél több település jusson fejlesztésre fordítható forráshoz abból az 58 milliárd forintból, amit Békés megye 2014 és 2020 között a TOP keretében felhasználhat. A közgyűlés még korábban döntött arról, hogy a sarkadi és a mezőkovácsházi járásnak lehatárolnak egy-egy meghatározott keretet azért, hogy az itt lévő, elmaradott településeket minél inkább felzárkóztassák. Ugyanakkor ezek a települések projektjeik benyújtásakor az értékelés során plusz pontot is kaptak, ez a jövőben már nem fog járni. Másrészt az alapján is megkülönböztették a településeket, hogy azok mekkora lélekszámúak, 7000 ezer felettiek vagy alattiak – ez a szempont sem él a jövőben. A kiválasztási kritériumok között továbbra is fontos, hogy az adott pályázat mennyiben járul hozzá a területi kiegyenlítődéshez, de az értékelési szempontokat teljesen már alapokra helyezik, nem lehet pontot kapni azért, hogy melyik járásban van a település, és hogy hányan lakják. A testület egyhangúan fogadta el az értékelési szempontok módosítására vonatkozó előterjesztést, ezek a jövőben megjelenő felhívásokra vonatkoznak. A közgyűlés döntése továbbításra került az Irányító Hatóság felé, amely írásban közli majd állásfoglalását.

A rendkívüli ülés második napirendje némi vita mellett zajlott: az előterjesztés a Békés Megyei Vállalkozási és Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezetőjével kötendő munkaszerződés jóváhagyását tartalmazta. A Békés Megyei Önkormányzat konzorciumvezető abban a projektben, amelyet a Békés Megyei Kormányhivatal és a megyei önkormányzat cége, a Békés Megyei Vállalkozási és Fejlesztési Nonprofit Kft. valósít meg. A pályázat 2,4 milliárd forint összköltségű, 2021-ben záródik és több mint 1500 hátrányos helyzetű álláskereső bevonásával, munkaerő-piaci programokban való részvételével zajlik majd. A kft. ügyvezetői feladatait jelenleg megbízási szerződés keretében Kraller József végzi, akit a szóban forgó projekttel összefüggő előkészítési feladatokkal is megbíznak, mint témavezetőt. A napirend során az ezzel kapcsolatos, 2018. szeptemberéig tartó munkaszerződésről kellett döntenie a testületnek. A képviselők között az váltott ki vitát, hogy milyen gyakorisággal kérjenek beszámolót a témavezetőtől, akinek, mint a kft. ügyvezetőjének, egyébként is van évente beszámolási kötelezettsége. A kérdést Hamza Zoltán (Fidesz-KDNP) vetette fel. Kónya István (Fidesz-KDNP) minden soros közgyűlésre kért volna beszámolót, Zalai Mihály elnök a negyedéves tájékoztató mellett tette le a voksát – végül ezt a javaslatot fogadta el a testület.

A következő soros megyegyűlés novemberben lesz, azt megelőzően, október 20-án Tótkomlóson tartja a képviselő-testület az 1956. évi forradalom 60. évfordulója előtt tisztelgő ünnepi megyegyűlést a tótkomlósi testülettel közösen.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Kiemelt

A Békés Megyei Önkormányzat bemutatja: Megyenap 2019

Békés megye

Fotó: Zentai Péter Fotó: Zentai Péter

Frissült Békés megye turisztikai arculata

Békés megye

Ismét nagy sikert arattak Békés megye ízei

Békés megye

Békés megye az ország egyik legbiztonságosabb megyéje

Békés megye

Hirdetés

Archívum

2016. október
h k s c p s v
« Sze   nov »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Kategóriák

Friss

Connect