Connect with us

Hírek

Szabó László, Laci bácsi a Gyakorló ovigalériájában

Szabó László
Szabó László

Szabó László jegyzett iparművész hozta azokat a bábfigura rajzokat, melyek jelenleg megtekinthetők a művészeti csoportok őszi ovi galériájában. Köztük van Dargay Attila rajzfilm készítő egy terve is. Nagy kincsként őrzi Laci bácsi, mert ezt személyesen, neki rajzolta a művész.

Régen Laci bácsi Budapesten élt, és iskola után repülő tiszti főiskolát végzett.  Repült, ejtőernyőzött, motorszerelő vizsgát tett, motorokat tuningolt.  Gyerek kora óta modelleket, maketteket készít. Milyen jó neki! Egész életében csak alkot, játszik!

Régen a Pannónia Bábfilm stúdióban dolgozott, mint bábtechnikus, és onnan is ment nyugdíjba. Ő segített készíteni a TV-macit, és még sok-sok bábfigurát, melyet nap-mint nap láthattunk, és még ma is látunk a televízióban, bábfilmeken. Huszonöt év, az animált filmek világában. Fóky Ottóval közösen dolgozva készültek a legendás figurák. Mirr-Murr és kalandor barátja Oriza Triznyák, Tüskéshátú, az Ugrifüles. Az eredeti Mirr-Murr, és a Tévé Maci figuráját el is hozta nekünk vendégségbe az alkotó. Közelről csodálhattuk meg első tv-mesehőseinket! Elmondhatom, hogy én ezeken a meséken, bábfilmeken nőttem fel. Én is, és a többi, mostani felnőtt – ezeket a meséket néztük, amikor kicsik voltunk…

Munkájáért 1988-ban Pannonia-díjat kapott.

1995-ben költözött Szarvasra, itt, a mi városunkban is modellezik, makettezik, fest, rajzol, és 2000 óta festő, alkotó táborokat valamint repülő baráti találkozókat szervez. Festmény és makett kiállításai láthatók a Tessedik múzeumban, valamint az ország különböző városaiban és külföldön is.

Az ünnepélyes galéria-megnyitón az óvodásokkal megbeszéltük: Ki, melyik mesefigurát ismerte fel a rajzokon? Melyik a kedvencük? Mit mesélt nekik anyukájuk ezekről? Mindezek után „moziztunk”! Mekk Elek, és Mirr-Murr meséket néztünk, és segítítettünk Laci bácsinak a legendás figurák „újragondolásában”, színezésében.

A gyerekek emlékbe kapták a Tv-maci képét az alkotó monogramjával.
Köszönjük Szabó Lászlónak, hogy óvodásainknak bemutatta alkotásait, és minket felnőtteket is visszarepített egy kis időre gyermekkorunk mesevilágába!

Bíró Gyula

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Kiemelt

Bogár Gabi sokáig harcban volt a dobogóért

Sport

Dr. Tirják László (Fotó: behir.hu) Dr. Tirják László (Fotó: behir.hu)

Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést kapott dr. Tirják László

Szarvas

4. és 5. szarvasi helyezés a szegedi vébén

Sport

Díjátadással zárult a Vízi Színház kilencedik évada

Szarvas

Hirdetés

Archívum

2016. október
h k s c p s v
« Sze   nov »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Kategóriák

Friss

Connect