Connect with us

Hírek

Dankó: A magukat nagynak nevező nemzetek mind büszkék a maguk forradalmára

Babák Mihály, Dankó Béla és Gaál Roland
Babák Mihály, Dankó Béla és Gaál Roland

A Cervinus Teátrum kamaratermében emlékeztek 56-ra a forradalom kitörésének 60. évfordulóján a szarvasiak. Elsőként a város polgármesterét szólította színpadra az est háziasszonya, Brachna Irén.

Babák Mihály úgy emlékezett, mintha a forradalom előtti nap, 22-én nagyobb lett volna a mozgás, és az emberek mintha mosolyogtak volna. Előtte ezt nem tették. Emlékezett a vezetékes rádióra, amit édesapja lekapcsolt, mert mint mondta, valami nagy dolog történt Budapesten. Éhség, tűzifa és szén hiánya. A ságvári utcai iskolába segélyből származó tejporból készült tejet kaptak. Állandóan éhes volt. Aztán egy betegség miatt a budapesti gyermekkórházba kellett felmenniük, aminek a közelében elesettek testeiből látott hegyeket.

– Sokan közülünk csak a résztvevők elmondásából, csak a történelem egyre részletesebb ismereteiből meríthetünk 56 kapcsán. Ám nincs az a kutatás, nincs az a visszaemlékezés, amely teljes mértékben részeseivé tehetne bennünket az akkori eseményeknek, ha nem érezzük át, ha nem látjuk tisztán, mennyire törékeny is valójában a függetlenség, hány oldalról, sokszor nem is várt irányból fenyegeti veszély az elődöktől, a hősöktől megörökölt nyugodt mindennapokat. Ezt már országgyűlési képviselőnk, Dankó Béla mondta ünnepi beszédében, aki kiemelte még, hogy forradalmat vívni nem túl gyakori a világtörténelemben. A magukat nagynak nevező nemzetek mind büszkék a maguk forradalmára, mind büszkék arra a napra, amikor megfordították sorsukat, hogy megújulva lépjenek jövőjük, szabadságuk, függetlenségük útjára”.

Tíz évvel ezelőtt, a forradalom és a szabadságharc ötvenedik évfordulóján mutatták be Turáni Csongor Rekviem ’56 című zenés, verses összeállítását, amit Wittner Máriának ajánlott. A zeneszerző maga válogatta a verseket, szövegeket, és képekkel tűzdelte tele ezt a zeneművet. Ezt az összeállítást mutatták be a műsor hátralevő részében Brachna Irén korábbi chovános drámás növendékei, Fabó Gergő, Fabó Márkó, Horváth Edit, Korbely Zsombor és Molnár Dániel. A zenei betéteket Ferenczi Beáta fuvolán, Szabados-Tóth Gábor klarinéton és Molnár János gitáron adta elő.

Brachna Irén végezetül az emléksorozathoz kapcsolódó eseményekre hívta fel a figyelmet. Kiemelte a november 4-én 17 órakor mutatják be a Forradalom és megtorlás Szarvason 1956-1963 című könyvet, amit dr. Kutas Ferenc szerkesztett. A könyvbemutató után a templomkertben lesz a koszorúzás.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Kiemelt

Idegen nyelvi karácsony a Gyakorlóban

Oktatás

Schmidt Gábor (Fotó: Babák Zoltán) Schmidt Gábor (Fotó: Babák Zoltán)

Büszkén zárhatták az évet a kajakosok

Sport

Fotó: Hegedűs Éva Fotó: Hegedűs Éva

Idén is jó helyre került az MSZP Jézuskájának ajándéka

Szarvas

Nyári Krisztina és Blastyákné Fekécs Szilvia Nyári Krisztina és Blastyákné Fekécs Szilvia

Alföldi lányok is elbírnak a hegyekkel

Sport

Hirdetés

Archívum

2016. október
h k s c p s v
« Sze   nov »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Kategóriák

Friss

Connect