Connect with us

Hírek

Kiss János képes útibeszámolója Beregszász cigánytelepétől a Vereckei-hágóig

Érdekes útibeszámolóval érkezett Kiss János a Városi Könyvtárba tegnap délután. A fotós legutolsó útjáról hozott képeket, amin Ukrajna magyarok lakta részére, Kárpátaljára látogatott. Beregszászon egy 6-7000-es cigánytelepen fotózott, valamint eljutott a Vereckei hágóig is.

– Régi vágyam volt, hogy megfotózzak egy romatelepet, ők hogy élnek, a mindennapjaikat – árulta el Kiss János.

Először a szarvasi cigány önkormányzatot kereste meg. Rájuk várt egy évet, de csak hitegették, mondta. Megkereste a miskolci és az ózdi telepeket, ahol horribilis összegeket kértek a fotósorozat lehetőségéért, ami “nem méltó ehhez a projektjéhez”. Ezután vette fel a kapcsolatot Beregszász polgármesterével, leegyeztették a részleteket és már utazhatott is fotózni.

“A szegénység, a zaj, a létminimum alatti élet” volt az első három kifejezés, ami eszébe jutott a cigányteleppel és lakóival kapcsolatban. Iszonyat mennyiségű szemét, vérhas, fertőzések, hangzott el a későbbiekben. Ellenük maszk, védőkesztyű, bakancs jelentette a védelmet. Plusz egy mellé kirendelt testőr, aki az esetleges inzultusoktól védte, ugyanis az ott lakók nem nagyon szerették a fotósokat, filmeseket. Egy korábban arra járó stáb lejáratta az ottaniakat, amit megjegyeztek. Első próbálkozására mindössze öt képet sikerült készítenie, és már menniük is kellett. Annak ellenére, hogy a második nekifutásra már a cigányvajda helyettese is vele tartott, be kellett érnie 25 képpel.

A képek között néhány fekete-fehér is található. Ezzel a helyzet drámai hatását szerette volna érzékeltetni, ill. úgy gondolja, hogy ahhoz az élethez a színes képek nem méltók.

Az eseményt dr. Melis János, Szarvas város címzetes jegyzője nyitotta meg, aki elősegítője volt a fotós útjának.

– Azt gondolom, hogy ilyen típusú kalandba csak az az ember szokott bocsátkozni, és csak az vállal be ennyi nehézséget néhány fényképért, aki nem csak megörökíteni, hanem megélni is akarja azokat a pillanatokat, amiket látott és a mi számunkra is láthatóvá tett – mondta a város jegyzője.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Kiemelt

Lengyel Béla altábornagy tiszteletére emléktáblát avattak szülőházán

Hírek

Kuli István (jobbról) Kuli István (jobbról)

Elstartolt az első idei gyorsasági kajak-kenu válogatóverseny Szolnokon

Hírek

Dobrev Klára (Fotó: Hegedűs Éva) Dobrev Klára (Fotó: Hegedűs Éva)

Harminchatórás maratonnal rázta fel az országot Dobrev Klára

Hírek

Bozó László (Fotó: Babák Zoltán) Bozó László (Fotó: Babák Zoltán)

Egészhetes programsorozattal várja az érdeklődőket Körös-Maros Nemzeti Park

Hírek

Hirdetés

Archívum

2016. november
h k s c p s v
« okt   dec »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Kategóriák

Friss

Connect