Connect with us

Békésszentandrás

Az adócsomag mellett rengeteg változás várható jövőre

Dankó Béla
Dankó Béla

Az Országgyűlés 2016. november 22-i ülésnapján számos törvényjavaslatot tárgyalt és fogadott el. – számolt be Dankó Béla országgyűlési képviselő.

A dohányzás visszaszorításával összefüggően módosított egyes törvényeket, melynek célja, hogy a piacon újonnan megjelenő dohánytermék fajták (elektromos cigaretta, hevítéssel működő dohánytermékek, patronos termékek) kereskedelmét is ellenőrzött keretek közé szorítsa a fiatalok védelme érdekében.

Számos pozitív intézkedést tartalmaz a jövő évi adócsomag. Az áfában az alanyi mentesség értékhatárának 6 millióról 8 millió forintra emelése nemcsak adómegtakarítást, hanem jelentős adminisztrációcsökkentést is jelent. Jövőre a kétszeresére – 6 millió forintról 12 millióra – nő a KATA bevételi határa. Az első házasoknak 24 hónapig – gyermekáldás esetén is – jár a havi 5 ezer forintos állami “nászajándék”. Jövőre senkinek nem kell a kamatjövedelem után 6 százalékos mértékű ehot fizetnie. Az étel- és italautomaták a piaci szereplők kérésére az úgynevezett automata felügyeleti egység (AFE) nélkül még 2017. június 29-ig üzemeltethetőek. Szintén a piaci igényeknek megfelelve az új jövedéki adótörvény főbb rendelkezései 2017. április 1-jén lépnek majd hatályba

A Ház megszavazta a közigazgatási bürokráciacsökkentést érintő egyes törvények módosítását, mellyel tovább folytatódik az állampolgárok és vállalatok adminisztratív terheinek csökkentése. 2017. július 1-jétől bármely járási vagy kerületi hivatalnál be lehet jelenteni a lakó- és tartózkodási helyet. Új elem, hogy a legjellemzőbb közüzemi fogyasztásmérőket egyidejűleg olvassák le, így a fogyasztónak csak egyszer kell rendelkezésre állnia. Gyorsulnak a lakástakarék-pénztári kifizetések a vásárlások és felújítások gyorsítása érdekében, az időtartam két hónapra csökken. Az egyszerűen megítélhető ügyeknél – egyebek mellett közúti bírságolásnál – életbe lép az automatikus döntéshozatali eljárás, a hatóságok és szakhatóságok között pedig kizárólagos lesz az elektronikus kapcsolattartás. A hatóságok a továbbiakban közvetlenül is jogosultak lesznek ügygondnokok kirendelésére, a gyámhivatali, egészségkárosodási, gyermekfelügyeleti támogatások felülvizsgálati eljárásai pedig az orvosi vizsgálattól függetlenül lezárulhatnak.

November 30-ával létrejöhetnek a tankerületi központok az oktatási tárgyú törvények módosítása révén. Megkezdődhet a Klik szétválása 58 tankerületi központra, hogy az ezzel összefüggő fenntartóváltást az érintett köznevelési intézményeknél végre lehessen hajtani.

Változik a honvédelmi törvény. A lőfegyveren kívüli kényszerítő eszközök köre kiegészül az elektromos sokkolóval. A döntés értelmében az állampolgárok önkéntesen részt vehetnek a honvédelmi felkészülésben. A honvédség közreműködik a Magyarország területén kívül közvetlenül fenyegető háborús cselekmények, fegyveres konfliktusok esetében bajba jutott magyar állampolgárok mentésében, hazatérésük biztosításában, az evakuálás végrehajtásában. Arról is rendelkezik a módosítás, hogy a honvédség személyi állományába tartozó közalkalmazottak jubileumi jutalmának alapjául szolgáló illetmény kiszámításakor figyelembe veszik az az ágazati pótlékot is. Köztestületi formában január 1-jével létrejön a Honvédelmi Sportszövetség.

A környezetvédelmi termékdíjról szóló törvény módosítását is elfogadta a Parlament. A javaslat a gépjármű átalány fizetés lehetőségének kiterjesztését a kishaszon-gépjárművekre és az autóbuszokra, a belföldön hulladékká vált termékek újrafelhasználásra előkészítését és a használt termék újbóli felhasználásra történő előkészítésének ösztönzését, az adminisztráció csökkentését, a feltárt joghézagok megszüntetését célozza.

Fontos intézkedéseket fogalmaztak meg abban a törvénymódosításban mely az idegenhonos inváziós fajok betelepítésének, behurcolásának és terjedésének megelőzésével, és kezelésével foglalkozik.

A polgári perrendtartásról szóló törvényjavaslat elfogadásával létrejött a perhatékonyság rendszerszintű biztosítása, olyan szabályozás kialakítása, ami minden jogkereső számára előreláthatóbb, tervezhetőbb, kiszámíthatóbb pert eredményez.

A szőlőtermesztésről és borgazdálkodásról szóló törvény módosítása révén egyszerűsítenek a szőlőtermő területek más célú hasznosításának szabályain, valamint a szőlő kivágása esetére vonatkozó szabályokon. A szőlőbetegségek megelőzése érdekében szigorodnak a művelési kötelezettségre vonatkozó szabályok.

A hegyközségi törvény módosításával pedig szigorodnak a származási bizonyítványok kiadásának szabályai, vagyis a szőlőterületek eladása vagy bérbeadása esetére a hegyközségi tagok számára előnyt biztosító elővásárlási, illetve elő-haszonbérleti szabályokat pontosít.

A Rendőrségről, valamint az elektronikus hírközlésről szóló törvénymódosítás a kiemelten fontos létesítmények körét és a rájuk vonatkozó szabályokat határozza meg. A rendőrség a harmadik országbeli személyek ujjnyomatát a terrorizmus elleni fellépés érdekében a határrendészeti nyilvántartás részeként kezelheti. Az Országgyűlés szigorította a feltöltős SIM-kártyákra vonatkozó szabályokat. Az előre fizetett szolgáltatások előfizetője az előfizetését nem értékesítheti tovább, és másnak csak akkor adhatja át, ha – a beazonosításhoz szükséges adatokkal együtt – a szolgáltatót előzetesen tájékoztatta. Ennek elmaradása esetén utóbbi 15 napos határidővel felmondhatja a szerződést.

Egyes állami és önkormányzati tulajdonú ingatlanok ingyenes átadásáról fogadott el javaslatot az Országgyűlés. A Javaslat célja a tervezet mellékletében felsorolt közparkok és egyéb közterületek kialakítása és fenntartása feladatának átadása mellett, a feladat ellátását közvetlenül szolgáló és ahhoz szükséges állami tulajdonú, közpark, park ingatlanok, illetve ilyen funkciót betöltő ingatlanok ingyenes önkormányzati tulajdonba adása.

November 22-én az Országgyűlés megszavazta az Alkotmánybíróság 4 új tagját, valamint elnökének dr. Sulyok Tamást választotta.–foglalta össze Dankó Béla országgyűlési képviselő.

Kiemelt

Dankó Béla, Németh Szilárd és Molnár József Dankó Béla, Németh Szilárd és Molnár József

Több mint hétmillió forintból épült sportpark Csabacsűdön

Csabacsűd

Ősszel átadásra kerül az M44-es út Kondoros-Tiszakürt közötti szakasza

Békésszentandrás

Dankó Béla és Győrffy Balázs Dankó Béla és Győrffy Balázs

Az agrártámogatások átcsoportosításától tart Győrffy Balázs

Gazdaság

Babaváró támogatással segítik a gyermekes családokat

Hírek

Hirdetés

Archívum

2016. november
h k s c p s v
« okt   dec »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Kategóriák

Friss

Connect