Connect with us

Békés megye

Békési Érték-Mérő: Vetélkedő diákoknak a hungarikumokról

Zalai Mihály
Zalai Mihály

A Földművelésügyi Minisztérium Hungarikum Főosztálya a nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtésének, népszerűsítésének támogatására pályázatot írt ki, melyen a Békés Megyei Önkormányzat (BMÖ) is indult azzal a céllal, hogy a fiatalokat bevonja a hungarikumok, értékek megőrzésébe, gyűjtésébe, megismerésébe. A pályázaton nyertünk 3 millió forintot, melyből a BMÖ a Békés megyei értékek illetve hungarikumok témakörében vetélkedőt szervez általános iskolák felső tagozatos továbbá középiskolások 4 fős csapatai részére, három fordulóban.

A vetélkedő célja a fiatalok hungarikum mozgalomba való bevonása, elméleti és tárgyi tudásuk bővítése a magyarság közösségének értékei kapcsán. Fontos, hogy a fiatalok mindinkább megismerjék lakókörnyezetük értékeit, közelebb kerüljenek azokhoz az épített, kulturális, gasztronómiai, természeti értékekhez, amelyekről sok esetben már csak nagyszüleik elmondása vagy a múzeumok kiállítótermei közvetítésével értesülhetnek. Azzal, hogy elmélyülnek az értékek sokaságának megismerésében, erősödik identitásuk, kötődésük lakókörnyezetükhöz.

Békés megye 75 települése közül 46 alakította meg a saját települési értéktárát, ez az országos átlag kétszerese, a 46 értéktárban 706 értéket vettek eddig lajstromba. A Békés Megyei Értéktárban pedig 29 megyei érték szerepel, ezek közül kettő (a csabai és a gyulai kolbász) hungarikum is.

A játék menete:
1. forduló: Házibajnokság
Az első fordulóban minden jelentkező iskola lebonyolítja egy a BMÖ által megadott kvíz alapján a házi versenyt, melynek nyertese részt vehet a járási elődöntőn. Az intézmények a feladatsort és a megoldó kulcsot az ertekmero@bekesmegye.hu email címre beküldött jelentkezéssel kapják meg. Az iskolán belüli verseny lebonyolításra és a nyertes csapat járási elődöntőre történő jelentkezésére 2017. január 16-ig van lehetőség.

2. forduló: Járási elődöntők
A járási elődöntőkre január 23-28. között kerül sor a járási székhelyeken. A vetélkedők időtartama 2-3 óra, az első négy feladat kvízjellegű írásbeli típusú, az 5. és 6. feladat interaktív. A versenyen résztvevő minden csapat a vetélkedőn való részvételt tanúsító emléklapot kap, a győztes csapatok pedig tárgyjutalomban részesülnek.

3. forduló: Megyei döntő
A döntő várhatóan 2017. február első felében lesz játékos, interaktív vetélkedőkkel. Az első helyezettek jutalma 3 napos kirándulás és részvételi lehetőség az országos döntőben, a 2. és 3. helyezett csapatok tárgyjutalomban részesülnek. Minden csapat a vetélkedőn való részvételt tanúsító emléklapot kap.

A versennyel kapcsolatos összes tudnivaló (felhívás, tananyag, gyakorló feladatok) az ertektar.bekesmegye.hu weboldalon megtalálható.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Kiemelt

Fotó: Zentai Péter Fotó: Zentai Péter

Frissült Békés megye turisztikai arculata

Békés megye

Ismét nagy sikert arattak Békés megye ízei

Békés megye

Békés megye az ország egyik legbiztonságosabb megyéje

Békés megye

Felénk Fidesz–KDNP, DK, Jobbik a sorrend

Békés megye

Hirdetés

Archívum

2016. december
h k s c p s v
« nov   jan »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Kategóriák

Friss

Connect