Connect with us

Csabacsűd

Nagyon őrzik a kolbász fűszerezésének a titkát a csabacsűdi barátok

A szokásokhoz híven, az év végére az idén is beiktattak egy disznótort a Csabacsűdiek Baráti Köre tagjai. A közösségi eseményre ismét Varga László portáján került sor. Reggel hét órakor fogtak a 185 kilós disznónak. Tíz órai ottjártunkkor már előrehaladott állapotban volt a munka. Ahhoz képest mindenképp, hogy az áldozat nem szaladgált már.

András Attila, lassan állandóra kinevezett ideiglenes csabacsűdi disznótori szóvivő elmondta, hogy az előkészületek, a fokhagymapucolás, a bélmosás, tüzelő előkészítése, ill. az edények elmosása még az előző nap estéjén történt meg, pontosabban elhúzódott úgy éjfél utánig.

– Bátorságot kellett szereznünk ahhoz, hogy a mai nap folyamán megfelelő minőségű munkát tudjunk végezni. Pszichésen fel kellett készíteni ezt a közösséget. Sikerült. Erdélyi barátaink is megérkeztek, őket vendégül láttuk, valamint felkészítettük őket arra, hogy mire számíthatnak a mai nap folyamán.

A farsangtól kezdve a falunapon, vagy a környékbeli településeken levő rendezvényeken főzéshez ebből a vágásból származó húsok biztosítják majd az alapanyagot.

– Az utazásokon is mindig szívesebben fogyasztja az ember a saját készítésű termékeket. Ha esetleg Erdélybe megyünk, a Királyhágónál ebből piknikelünk. Készítünk hurkát és a kolbászt. Ezek elengedhetetlenek, csakúgy mint a füstölt termékek, füstölt csülök, füstölt szalonna. Pörkölt alapanyagot is készítünk, amit az összejöveteleinken, a falunapokon felhasználunk.

Kolbászból 30-50 kiló között szoktak éves szinten tölteni, árulja el András Attila. Miután kevésnek találtuk, kijelentette, “ahogy az őseink is tették, amennyi van, annyit kell beosztanunk”.

Évről évre nekifutunk a kolbász fűszerezésének kérdésébe, de ismét falba ütköztünk. A csabacsűdi barátok nagyon őrzik a titkát, hogy miből mennyit adnak a húshoz.

– Saját recept és helyi szokások alapján az alapvető hét fűszert használjuk. Hogy mely az hét fűszer, azt mindenkinek a fantáziájára bízzuk. Közepes ízesítéssel készítjük a kolbászt, hogy aki a csípősen szereti, fogyaszt mellé valamilyen csípőset, vagy savanyúságot, akinek meg erős, több kenyeret eszik mellé.

A vágáson részt vettek Sztánáról érkezett vendégek is. Kilin Attilát kérdeztük, miben másabb az itteni disznótor, ill. az elkészített termékek, mint feléjük.

– Erdélyben is magyar ízvilág van, de az mégis egy másik tájegység, ott nem főznek ennyire csípősen. Én nagyon szeretem, persze ez ízlés dolga, mert ami nagyon csípős, azt ott sokan nem bírják. Ez is megszokás dolga, meg szeretni is kell. Én eddig mindent nagyon szerettem, amit a csabacsűdiek főztek. Imádom ezeket a pörkölteket.

Az erdélyi töltött káposzta is sokkal sápadtabb. Ott kását, a málélisztnél durvább kukoricadarát tesznek a töltött káposztába, amit apróra vágott füstölt hús és savanyú káposztába. Úgy is hívják, hogy kásás. A töltelékeket sokkal kisebbre hajtják, mint felénk szokás, árulta el.

Majd kétórás ott tartózkodásunk alatt látványos előrelépés nem mutatkozott, de ezek az alkalmak nem is a kapkodásról szólnak, hanem az összetartozásról.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Kiemelt

Személyi sérüléssel járó balesetek Csabacsűdön és Szarvas külterületén

Csabacsűd

Dr. Kiss Imre plébános (Fotó: Babák Zoltán) Dr. Kiss Imre plébános (Fotó: Babák Zoltán)

Jézus a szeretet kultúráját hozta el

Csabacsűd

Fotó: Hegedűs Éva Fotó: Hegedűs Éva

Minden eddiginél korábban érkezett a segítség Csabacsűdre

Csabacsűd

Gulyás Ádám és Szűcs Damján (Fotó: Babák Zoltán) Gulyás Ádám és Szűcs Damján (Fotó: Babák Zoltán)

Sportszerű mérkőzéssel zárták a szezont a szomszédok

Békésszentandrás

Hirdetés

Archívum

2016. december
h k s c p s v
« nov   jan »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Kategóriák

Friss

Connect