Connect with us

Hírek

Kondoros is megmozdult a Luca-napi táncházra

Megmutatta sokoldalúságát a Cervinus Teátrum kamaraterme. A „Jóéjszakát” mama színházi előadást követően december 9-én – valamelyest beelőzve a hivatalos dátumot – a Fix-Stim együttes foglalta el a színpadot, hogy tanulni és táncolni hívja a közönséget. Az esemény mindenki számára nyitott volt, amit sokan örömmel fogadtak, így nemcsak a Tessedik Táncegyüttes utánpótlás korosztálya ragadta meg az alkalmat, hanem kisgyermekes családok és vidékről érkezett vendégek is bekapcsolódtak a programba.

– A Szarvasi Hagyományőrző Közalapítvány több éve pályázik a Nemzeti Kulturális Alapnál, és megpróbálja megteremteni a táncházak zenekari költségeinek anyagi forrását. Idén a Halmos Béla Program tette lehetővé, hogy országosan kb. 200 településen, köztük Szarvason is rendszeresen legyenek ilyen rendezvények, vagyis szeptembertől májusig minden hónapban rendezünk táncházat – világít rá a megkezdett munkafolyamatra Csasztvan András, az alapítvány elnöke.

A Luca-napi táncház nem új keletű az intézmény életében. A kezdetekben vacsorával és bállal kedveskedett a közalapítvány a vendégeknek. Ennek keretében a Tessedik Táncegyüttes felelevenítette a Lucázáshoz kötődő népszokásokat, ill. élőzenekar és disznótoros finomságok várták a meghívottakat.

Az előbbi ezúttal sem maradt el. A zenekar késését kihasználva ugyanis a szarvasi fiatalok bemutatták az érdeklődőknek a „Luca, Luca, kitty kotty” elnevezésű énekes népszokást, amit elődeink házról házra járva adtak elő, ill. kérdezz-felelek formájában összefoglalták a naphoz kötődő legfontosabb hagyományokat. A lányok ún. Luca pogácsát kínáltak körbe, ami köztudottan szerelemjósló erővel bír, vagyis segítségével kiderül, ki lesz a jövendőbelijük.

Ifjabb Csasztvan András táncpedagógus bevezetésként dunántúli ugrós muzsikával hozta meg kedvet a tánchoz, az est másik felében pedig maglódi szlovák táncokkal ismerkedtek. Pihenésképp a zenekar gyorstalpaló hangszerbemutatót tartott, amiből a gyerekek is aktívan kivették a részüket.

– Heti egyszer, két csoportban zajlik az intézményünkben a néptánc oktatás, elsőtől negyedik osztályig. Minden évben tábort is rendezünk, ahol ugyancsak bővítjük ismereteiket, majd a tanultakat előadjuk Kardoson és azokon a helyszíneken, ahová meghívnak bennünket. Szerencsére a gyerekek nagyon szeretnek táncolni, ezért a mai alkalmat ajándékba kapták – mondja Komárominé Sonkoly Ildikó, a kondorosi Petőfi István Általános Iskolából érkezett csoport egyik kísérője.

A szervezők azt szeretnék elérni, hogy a táncház közösségi eseménnyé váljon, az utánpótlás korosztály pedig felismerje, hogy a próbatermi munka nemcsak egy színpadi produkció létrehozásáról szól, hanem egy olyan táncos anyanyelv elsajátításáról, amelynek segítségével bulizhatnak, kikapcsolódhatnak.

– Hiszem, a zene és a tánc nélkül nem tud teljesen kiteljesedni az ember. Lehet ez bármilyen stílus vagy műfaj, lényeg, hogy jelen legyen az életünkben – vallja a táncház vezetője, aki maga is gyakran a táncból merít erőt.

A táncház 20 órától a Zebra klubban folk-kocsma formájában folytatódott, januárban pedig újabb táncos rendezvénnyel indul az újév.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Kiemelt

A képen a harmadik helyért folyó mérkőzésen készültek (Fotó: Babák Zoltán) A képen a harmadik helyért folyó mérkőzésen készültek (Fotó: Babák Zoltán)

A Deer Wood-osok nyerték az ünnepi strandröplabda vándorkupát

Sport

Klam Edit és lánya (Fotó: Hegedűs Éva) Klam Edit és lánya (Fotó: Hegedűs Éva)

Anya és lánya aratták le a babérokat a furugyi főzőversenyen

Békésszentandrás

Fotó: Babák Zoltán Fotó: Babák Zoltán

Beleznay Endre egyszemélyes színháza

Szarvas

Urbán Ildikó (Fotó: Hegedűs Éva) Urbán Ildikó (Fotó: Hegedűs Éva)

Ötezer szelet tortával készül a Magyar Ízek Utcájába a szarvasi cukrászmester

Szarvas

Hirdetés

Archívum

2016. december
h k s c p s v
« nov   jan »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Kategóriák

Friss

Connect