Connect with us

Hírek

Halála napján az ÉLETtel emlékeztek Tessedikre

2017 fontos év lesz a szarvasi protestánsok életében. Amellett, hogy a reformáció kezdetének 500. évfordulóját ünneplik, a 275 éve született Tessedik Sámuel Szarvasra érkezésének 250. jubileumára emlékeznek majd az evangélikusok. Ám Tessedik előtt nem csak a kerek években, hanem 2010 óta minden esztendőben megemlékeznek így, halálának dátumán, december 27-én is.

Ezen a napon egy rövid istentiszteletre várja a szarvasiakat Lázár Zsolt esperes pontban 17 óra 42 perckor az Evangélikus Ótemplomban, hogy 18 óra 20 perckor gyertyákkal a kezükben a közeli Tessedik-szoborhoz vonuljanak és ott zárják megemlékezésüket.

Az idei alkalmat egy érdekes gondolati kísérlet nyitotta: egy képzeletbeli beszélgetés folyt Luther és a Tessedik szobra között, majd Lázár Zsolt méltatta nagy elődjét. Kiemelte, negyedszázada milyen körülmények között, milyen szembe szélben kellett előre gondolkodnia minden támogató visszacsatolás nélkül, de halála után elővették azokat a gondolatokat, amiket ő korábban papírra vetett, és aminek hatásait máig érezzük, élvezzük.

– Így tekintsünk vissza Tessedik Sámuelre, az ő életére, így tekintsünk vissza arra az 53 esztendőre, amíg a szarvasiak között szolgált, arra a sok-sok örökségre, amit láthatunk, ami körbe vesz minket itt a városunkban és az országban is – mondta az esperes, majd az évfordulókra utalva hozzátette, hogy “lesz lehetőségünk az ő életére ilyen módon is visszagondolni, de a legfontosabb az, hogy amit az ő szolgálata, az ő munkája a szarvasiaknak adományozott, hogy meg kell látni azt, hogy mit tudunk tenni egy gyülekezetért, egy város életéért, a közjóért és éljünk ezekkel a lehetőségekkel”.

18 óra 20 perckor az emlékezők kezükben az Angyali reggelek gyertyáival a Luther Mártont és a Tessedik Sámuelt megszemélyesítő Himer Tünde és Új Dorka, valamint Lázár Zsolt esperes vezetésével Tessedik szobrához vonultak, ahol már installálva volt Szuhaj György legújabb alkotása, egy Luca-napi búzaszőnyeg, aminek a művésztanár azt a címet adta, hogy Tessedik és az ÉLET.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Kiemelt

Jónás Gabriella (Fotó: Valló Zoltán) Jónás Gabriella (Fotó: Valló Zoltán)

Tartuffe híve Pernelle-né, aki egy erőszakos, fecsegő öregasszony – Jónás Gabriella

Szarvas

Pálinkás Tamás és Gajdos Attila (Fotó: Hegedűs Éva) Pálinkás Tamás és Gajdos Attila (Fotó: Hegedűs Éva)

Gajdos Attila vitára hívta a polgármesterjelölteket

Politika

Varga Viktor Varga Viktor

Új bemutatóra készül Varga Viktor főrendező, avagy Tartuffe a rendező szemével

Szarvas

Králikné Molnár Anna, Kovács Mátyás, Csanádi László és Gombár Györgyné (Fotó: Tatai László) Králikné Molnár Anna, Kovács Mátyás, Csanádi László és Gombár Györgyné (Fotó: Tatai László)

Csanádi László: Mi nem csak a problémát látjuk, hanem a megoldást is

Politika

Hirdetés

Archívum

2016. december
h k s c p s v
« nov   jan »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Kategóriák

Friss

Connect