Connect with us

Hírek

Rekordszámú résztvevővel zajlott a Vajda nyelvi karácsonya

Gimnáziumunk az 1990-es évek elejétől rendszeresen megrendezi idegen nyelvi karácsonyát, hogy az iskolában tanult nyelveken felcsendüljenek az év legszebb ünnepének jól ismert melódiái. December 20-án, kedden délután rekordszámú résztvevővel jöttünk össze, hogy kétéves hagyományunkat megtörve, ezúttal az alkalomhoz illően gyönyörűen feldíszített tornateremben lazíthassunk egy kicsit, hangolódhassunk az ünnepre. Tanulóink minden évben lelkesen készülnek erre az alkalomra, és nem csupán azért, mert a tanítási órákból le tudnak csípni pár percet a gyakorlásra, hanem mert valóban szívesen éneklik ezeket a dalokat.

Az ismerős dallamok felfedezése előtt az idei évi ünnepségünket egy angol nyelvű jelenet nyitotta. Egy amerikai író, O’Henry novellájának színpadi változatát nézhettük végig, melynek címe: Karácsonyi ajándék. A 9. B osztály diákjai egy 19. századi amerikai kisvárosba kalauzoltak el minket, ahol egy szerény körülmények között élő ifjú pár karácsonyvárását láthattuk.

A jelenet után két angol dal következett. Az első Michael Jackson klasszikusa, a Heal the World volt, melynek mondanivalója örök érvényű: gyógyítsuk meg a világot és tanítsuk meg gyermekeinknek, hogy jobban törődjenek egymással, hogy a világ egy élhetőbb és szebb hely legyen. Második daluk címe: Mary’s Boy Child. A Boney M zenekar dala annak az estének a rövid történetét meséli el, amikor Jézus megszületett.

Az orosz nyelvet tanulók két vidám dalt énekeltek. Az első a Tik-tak, üt az óra című karácsonyi dalocska, amely az ünnepet, az újévi jókívánságokat tolmácsolja. Ezt követte – kifejezetten a 12. évfolyamosok kérésére – a Katyusa című orosz katonadal 1938-ból, amelyben egy lány várja haza a kedvesét, aki a háborúban harcol.

Az olaszul tanuló diákok egy vidám hangvételű dallal készültek, melynek címe: Karácsony, a szeretet ünnepe.

A sorból a szlovákosok sem maradhattak ki, akik idén a We Are the World című világsláger egyik változatát adták elő az általuk tanult nyelven.  A dal a karácsonyi időszakról, a várakozásról szól.

A német nyelvet tanuló diákok következtek, akiktől három dalt hallhattunk. Az elsőt mindenki jól ismeri, hiszen már kisgyerekként is sokat hallottuk – akkor ugyan még csak magyarul. Címe: Morgen kommt der Weihnachtsmann. Másodikként az Örömóda, németül Ode an die Freude következett, amely elsősorban Beethoven IX. szimfóniájának záró tételéből ismert, szövege pedig Schiller 1785-ben írott ódája, és amely 1972-ben Európa himnuszává vált. A harmadik dal címe: Immanuel, Gott ist mit uns. Ézsaiás próféciájából megtudható, hogy ”gyermek születik nékünk, fiú adatik nékünk, és az uralom az ő vállán lészen, és hívják nevét csodálatosnak, tanácsosnak, erős Istennek, örökkévalóság atyjának, békesség fejedelmének”. Erről szól a dal.

A műsort Csondor Kata: Add tovább című dala zárta gimnáziumunk énekkarának előadásában.

Az este viszont nem ért véget, hiszen pár perces szünet után az iskolánk tanulóiból alakult Flyers zenekar koncertje következett, akik nem csupán a régebbi számaikat játszották el nekünk, hanem számos új dallal is megleptek minket, hogy a fények lekapcsolása és a füstgép beüzemelése után valóban a lazításé lehessen a főszerep!

Kitajkáné Szántai Mária igazgató

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Kiemelt

Fotó: Hegedűs Éva Fotó: Hegedűs Éva

Bufenceztek, cigánykerekeztek, fekvőtámaszt nyomtak a gyerekek a télapónak

Szarvas

Szalagavató a Székelyben

Oktatás

Fotó: Babák Zoltán Fotó: Babák Zoltán

Mindenkinek jár a fehér asztal és mellé a társaság karácsonykor

Szarvas

Útvonalterv a Smart Cityhez

Szarvas

Hirdetés

Archívum

2016. december
h k s c p s v
« nov   jan »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Kategóriák

Friss

Connect