Connect with us

Hírek

Monostori László preparátor előadásával kezdődött a Mindentudás Diák-Egyeteme

Visszatért abba az előadóba egy előadás erejéig, ahová annak idején, még a 60-as, 70-es évek fordulóján járt Monostori László, vadgazdálkodási mérnök, vadász, preparátor. A SZIE Tessedik Campusának nagyelőadójában tartott rendhagyó biológiaórán életéről, szarvasi tanulmányairól, munkájáról, kedvenc elfoglaltságairól, repülésről, fotózásról, videózásról, könyvírásról, madárgyűrűzésről mesélt az őt tágra nyílt szemekkel figyelő gyerekseregnek.

Bíró Gyula rövid bemutatása után előadását egy rövid preparátortörténeti áttekintéssel kezdte, majd életútjának bemutatásával folytatta.

– Elég sok helyen vadásztam. Elég sok helyen preparáltam, elég sok állatot preparáltam – szólt a rövid összefoglaló.

1970-81-ig dolgozott Szarvason. A HAKI-ban 11 évig volt vadász majd fővadász. 1981-ben Miskolcra vetette a sors. Eljutott Afrikába, ahol preparált és vadászott.

– 67 éves leszek, 60 éven keresztül tanultam. Sosem hagytam abba a tanulást. Ezt ajánlom mindenkinek. Amíg éltek, tanuljatok! Senkinek nem vált még a kárára – ajánlotta hallgatóságának.

– Laci bá’ nagypapánk, két unokája is gyakorlós, ami jó táptalaja volt az egymásra találásnak. Az érdeklődésünket az keltette fel, hogy a preparátor egy olyan szakma, ami kevesek által űzött és ilyen jellegű professzionalizmussal, mint Monostori László, kevesen űzik az országban. Az előadó – bár lehet, hogy Szarvason kevesen követik, de – több országos médiában is beszélt már különleges munkájáról, és forgattak vele a számtalan cikk mellett dokumentum filmeket is – árulta el Bíró Gyula arról, hogy mi adta az ötletet a rendhagyó biológia témájához. – A gyűjteménye is figyelemre méltó, ennek egy szeletét is szerettük volna bemutatni, emellett olyan remek módon tudja bemutatni a preparálás munkafolyamatát és tulajdonképpeni lényegét, ami jól kapcsolta a “szimplán” tanítási órák tananyagához.

Arra, hogy a vadászat és a preparátori munka nem kifejezetten a mai tanrendek része, a Gyakorló igazgatója a következőképp reagált:

– A természetközeliség, a vadgazdálkodás a fenntarthatóság pedagógiájának egyik szegmense, amit szerettünk volna bemutatni, érzékeltetni a gyerekek számára is, amit nyitottsággal és örömmel fogadtak Szarvason. A rendezvényt nyilvánossá tettük, pontosan a fentiekre való tekintettel szerettünk volna különlegességgel kedveskedni a város diákságának, a gyakorlós gyerekeknek, a főiskolai hallgatóknak, hogy ne csak természettudományi tantermünkben látható preparátumokat tudják beazonosítani megfelelő állatmeghatározással, hanem az elkészítés folyamatával is megismerkedjenek szakavatott előadón keresztül. A folytatást, az előadást periodikussá szeretnénk tenni és új, elsősorban hulladékgazdálkodás, halgazdálkodás, növénytermesztés témákban felkérni előadókat, “Mindentudás Diák-Egyeteme” franchise-zal.

Kiemelt

Oscar sikere Szarvason

Szarvas

A Szarvasi Vas-Fémipari Zrt. központi épülete (Fotó: Babák Zoltán) A Szarvasi Vas-Fémipari Zrt. központi épülete (Fotó: Babák Zoltán)

Belátható időn belül hozzájuthatnak a volt vasiparis dolgozók a bérköveteléseikhez

Gazdaság

Csonka Dóra és Timkó János (Fotó: Babák Zoltán) Csonka Dóra és Timkó János (Fotó: Babák Zoltán)

Egy Jókais lány + egy Cervinusos fiú = két tehetséges színművész különleges estje

Szarvas

Öt nemzet fiai edzettek a III. nemzetközi birkózótáborban Szarvason

Sport

Hirdetés

Archívum

2017. január
h k s c p s v
« dec   feb »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Kategóriák

Friss

Connect