Connect with us

Hírek

Arcok, amiket látni kell!

Dr. Csíky László szobrász és a karikaturista Tóth Antal, vagy ahogy a Lúdas Matyi címlapjáról ismerheti mindenki, Tónió alkotásaiból nyílt kiállítás a Tessedik Sámuel Múzeum dísztermében szombaton délután.

Lázár Zsolt esperes köszöntötte a két művészt. Csíky László több munkája látható már Szarvason. Az Evangélikus Ótemplomban álló Tessedik-szobor és a mezőgazdasági főiskola udvarán 2007-ben felállított Öreggazdász szobra is az ő munkája, de a gyülekezeti házban és a Benkában is van egy-egy anatómiai pontossággal kivitelezett feszület.

Csíky László nem most kezdte a szobrászkodást. Első alkotása ötéves korában a Pipázó székely volt. “Mikor fáradt voltam, mint orvos, akkor elővettem a “kegytárgyaimat” és alkottam”, mondta a szentesi orvos. A kiállított szobrok közül a leggyorsabban Sir Winston Churchill mellszobrát készítette el, másfél órára volt szüksége hozzá. Egyszer 19 perc 20 másodperc alatt megalkotott egy egészalakos szobrot. Guiness-rekordnak indult, de a közjegyző híján nem lett hitelesítve, így a csúcs elmaradt.

Tónió történet ott kezdődött, amikor 20 éves kora körül felvették az iparművészeti egyetemre. Hogy finanszírozza a tanulmányait, az utcán, pontosabban a Vörösmarty téren kezdett rajzolni. Bejárta Európa tengerpartjait. Nyaranta Balatonlellén rajzolja a turistákat. A rendszerváltás körül a Lúdas Matyi című újságnak címlapokat rajzolt. Az elsőt még Tóth Antal néven írta alá.

A következő mérföldkő az karikaturista életében az Uborka című szatirikus bábfilmsorozatba való felkérés volt, hogy tervezzen figurákat, kesztyűsbábokat. Emlékszünk még Torgyán Józsefre, Orbán Viktorra, Jeszenszky Gézára, Kupa Mihályra.

Amikor a Fradi bejutott a Bajnokok Ligájába, a meccsen a kezébe nyomtak egy plakátot, amit otthon megrajzolt. Ezen felbuzdulva elkészítette a Barcelona, a Real Madrid, és több nemzeti válogatott szatirikus rajzát is, amiket el is hozott Szarvasra.

Összesen 34 alkotása került fel a falakra, és közel ennyi szobor a kiállítóállványokra.

A kiállítás február 28-ig látható.

Kiemelt

Fotó: Valló Zoltán Fotó: Valló Zoltán

Egy nő, három férfi

Cervinus Teátrum

Farkas János gólja (Fotó: Babák Zoltán) Farkas János gólja (Fotó: Babák Zoltán)

Gyenge játékkal is hoztuk a kötelezőt

Sport

Lendületben a HC Szarvas kézilabdázói

Sport

Ruzsinszki György és Székely Csaba Ruzsinszki György és Székely Csaba

A Székely Budo-Sport támogatja a szarvasi karatésokat

Sport

Hirdetés

Archívum

2017. február
h k s c p s v
« jan   Már »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728  

Kategóriák

Friss

Connect