Connect with us

Hírek

Szarvason népszerűsítette a hordozást a vándorkendő

Külföldi mintára tavaly tavasszal indult útnak az a hordozókendő, melynek célja a hordozásra való figyelemfelhívás mellett az ország nevezetességeinek bemutatásra. Szegedet, Orosházát, Hódmezővásárhelyet és Békéscsabát követően legutóbb Szarvas utcáit járta be Farkasné Szabó Anikó gyermekével, a másfél éves Lilivel.

– Egy 100 százalékban pamut anyagból készült ruhadarabról van szó, amit kézzel készítenek – ismerteti az AndalGO vándorkendő jellemzőit a találkozási ponton, a Cervinus Teátrum előcsarnokában. A kendőt kézről kézre adjuk egymásnak, szükség esetén postázzuk. Fontosnak tartom, hogy minél több család megismerkedjen a hordozás előnyeivel, mint pl. az anya-gyermek közötti kötődés erősítése, valamint az ortopédiai és az anatómiai hatása – tette hozzá a kétgyermekes anyuka.

Anikó jó példával elől. Kislányát születésétől kezdve hordozza, aki láthatóan otthonosan érzi magát a megszokott pózban. Édesanyja időközben elvégezte a Maminbaba oktatói tanfolyamot is, ami ezt a szoros együttlétet egészíti ki a tánc és a mozgás örömével. Azt mondja, gyermeke gyakran kéredzkedik fel a hátára, és az is előfordul, hogy kis idő elteltével álomba szenderül.

Azt tapasztalja, egyre több anyuka nyitott a hordozás felé, és fordul hozzá tanácsért. Hangsúlyozta, a súly és az életkor tekintetében nagyon rugalmasak a szabályok. Már egészen csecsemőkortól hordozóba tehető a csöppség, a felső kor-és súlyhatárt pedig az anya teherbíró képessége szabja meg. A hordozókendő használatát illetően azonban érdemes felkeresni egy hordozási tanácsadót, aki életkori fejlettségtől függően segít eligazodni a legfontosabb tudnivalókban. Ilyen pl. a gerincoszlop pontról pontra történő kitámasztása és a megfelelő szélességű terpesz alkalmazása.

– A hordozott babák kiegyensúlyozottak, szabadon, az anya közelségét érezve fedezik fel a világot – állítja az ügy elkötelezett képviselője. De az sem jelent problémát, ha valaki később kerül hordozóba. Tapasztalatom szerint elenyésző azoknak az aránya, akik nem bírják a hordozást, többségük 2-3 alkalom után hozzászokik és megszereti.

Mindemellett nemcsak a gyermekek, hanem a szülők is felfedezik a hordozás szépségeit. A szoros baba-mama kapcsolat mellett ugyanis több praktikus funkciója is van. Megkönnyíti pl. a közlekedést azokon a helyeken, ahol az akadálymentesítés nem történt meg, ill. a mindennapi tevékenységek és családi kirándulások során is jól alkalmazható.

A beszélgetést követően Anikó és Lili az esős időjárás ellenére tettek egy rövid sétát Szarvas főutcáján, legközelebb pedig csütörtökön lehetett velük találkozni, az első Maminbaba bemutató órán.

Kiemelt

Horváthné dr. Kepenyes Edit és dr. Melis János (Fotó: Hegedűs Éva) Horváthné dr. Kepenyes Edit és dr. Melis János (Fotó: Hegedűs Éva)

Választási kifogás miatt egyelőre nem alakulhat meg az önkormányzat Szarvason

Szarvas

Fotó: Babák Zoltán Fotó: Babák Zoltán

Nem termett babér a korábbi NB I-es Várárhellyel szemben

Sport

Fotó: Valló Zoltán Fotó: Valló Zoltán

Egy nő, három férfi

Cervinus Teátrum

Farkas János gólja (Fotó: Babák Zoltán) Farkas János gólja (Fotó: Babák Zoltán)

Gyenge játékkal is hoztuk a kötelezőt

Sport

Hirdetés

Archívum

2017. február
h k s c p s v
« jan   Már »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728  

Kategóriák

Friss

Connect