in , ,

Trefort-nap: Megemlékezés és levelezős verseny Csabacsűdön

A Csabacsűdi Trefort Ágoston Általános Iskolában 2017. február 7-én került megszervezésre a Trefort-nap. Iskolánk névadójának, Trefort Ágoston születésének 200. évfordulója alkalmából bicentenáriumi megemlékezést tartottunk. A nagyszabású rendezvényen részt vettek a Trefort Ágoston nevét viselő köznevelési intézmények is. Öt intézmény működik az országban Trefort Ágoston iskolaként. A megemlékezést kiegészítette egy öt fordulós levelezős verseny, melyre intézményenként három három fős csapat nevezett be. A feladatlapok megoldása során a tanulók megismerhették Trefort Ágoston életét, munkásságát, aki közoktatási és vallásügyi miniszterként előremutató reformokat, korszerűsítést hozott az oktatásban, a tanárképzésben. Nemzeti műveltségünk nagy építőmestere, szerteágazó érdeklődése, magas látóköre követendő példa a jelen kor számára. A levelezős verseny 4. fordulójában a versenyző kisdiákok egymás iskoláit ismerhették meg, hiszen a feladatlapon 5-5 kérdést állítottunk össze minden trefortos iskola történetéből.

A megemlékezés megnyitóján Molnár József Csabacsűd település polgármestere tolmácsolta Dankó Béla országgyűlési képviselő köszöntő gondolatait, valamint polgármester úr is ünnepi beszédet mondott. Ezt követően iskolánk igazgatója, Sutyinszky Zoltán köszöntötte a megjelent vendégeket, a Trefort Ágoston nevét viselő intézmények vezetőit, pedagógusokat, versenyző és fellépő diákjait. Bánki András tankerületi igazgató úr levélben küldött elismerő és méltató szavakat, köszöntötte az iskolát, valamint a megjelent vendégeket. Sutyinszky Zoltán igazgató úr ünnepi beszédében kiemelte, hogy három hónapos komoly szervezőmunka eredményeként lehettek a neves napon együtt, valamint azt, hogy nagyon jó és felemelő érzés, hogy egy olyan esemény megnyitóján szólhat, amelynek szervezésében nem csak az iskola dolgozói, hanem a település összes lakója egy emberként vett részt, továbbá a Trefort iskolák is a messze távolból segítették a munkát. Hangsúlyozta, hogy ez egy különleges és példaértékű összefogás. Bízik benne, hogy a Trefort-nap kezdete is valaminek, hiszen hagyományteremtő céllal került megrendezésre a megemlékezés és a levelezős verseny is. A megnyitót követően a levelezős verseny 5. fordulója került lebonyolításra, ahol a csapatok Trefort Ágoston életét feldolgozó keresztrejtvényt oldottak meg. A versenyeredmények összesítése alatt a színpadon minden iskola kulturális műsorral mutatkozott be a közönségnek. A Békéscsabai Szakképzési Centrum Trefort Ágoston Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiumának nagy hírű Trefort fiúkórusa adott elő egy szenzációs koncertet, őket követték az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnáziuma tanulói, akik interaktív műsorral szórakoztatták a közönséget. A Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum Trefort Ágoston Két Tanítási Nyelvű Szakgimnáziuma az intézményükről készített kisfilmet mutatta be. A műsorszámok zárásaként iskolánk, a Csabacsűdi Trefort Ágoston Általános Iskola Kispacsirták citeracsoportja adott elő szlovák és magyar dalokat, zenei kísérettel.

A műsorszámokat követően dr. Erdész Ádám a Magyar Nemzeti Levéltár Békés Megyei Levéltára igazgatója tartott előadást Trefort Ágoston életéről, kiemelve annak csabacsűdi vonatkozásait.

A program zárásaként az ünnepélyes eredményhirdetés következett. Minden résztvevő csapat ajándékcsomagot vehetett át Sutyinszky Zoltán igazgató úrtól, Surina Györgyné tanító nénitől, a levelezős verseny koordinátorától és dr. Sindely Pál úrtól.

Igazgató úr emléklapot, dísztollat, valamint dr. Sindely Pál közreműködésével az általa szerkesztett „Csabacsűd története és népélete” című könyvet ajándékozta a programon megjelent iskolák képviselőinek.

A rendezvény megszervezését a Békéscsabai Tankerületi Központ támogatta. Köszönjük szépen Bánki András tankerületi igazgató úrnak a sok segítséget.

A Csabacsűdiek Baráti Köre Hagyományőrző Egyesület a nap folyamán hagyományos falusi süteményekkel kínálta a vendégeket. Köszönjük a támogató segítséget a szervezetnek.

A versenyzők díjazásában Csabacsűd Nagyközség Önkormányzata segítette iskolánkat.

A levelezős verseny eredménye:
I. helyezett: Csabacsűdi Trefort Ágoston Általános Iskola, „Csabacsűdi lányok” csapat
II. helyezett: ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium, „Ilkák és Ilonák” csapat
III. helyezett: Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum Trefort Ágoston Két Tanítási Nyelvű Szakgimnáziuma, „Nagyokosok” csapat

Sutyinszky Zoltán

Veretlenül bronz a U-9-esek tornáján

Ezüst: büntetőpárbajjal lettek másodikok U-15-ös labdarúgóink