Connect with us

Hírek

Mucha Dorka: Ami nem fér rá egy A/4-es oldalra, az felesleges

Bődi Etelka, Mucha Dorka és Mucha Attila
Bődi Etelka, Mucha Dorka és Mucha Attila

Mindketten ugyanabban a textilnyomdai családi vállalkozásban dolgoznak, mindkettejük életében központi helyet foglal el az irodalom, és mindketten a rövidpróza műfajában találták meg leginkább a kifejezési módjukat – csak néhány összekötő kapocs Mucha Attilát és Mucha Dorkát illetően. Az pedig már csak hab a tortán, hogy a fiatalok másfél éve házasok is.

A nyári szünetet megelőző utolsó előtti alkalommal rendezett Íróklub vendégeit a nagyközönség még kevésbé ismerheti, valószínűleg részben azért, mert egyelőre a „Kötet előttiek” táborát erősítik. Attila esetében ugyan ez a kijelentés nem teljesen igaz, mivel néhány éve kiadott egy írást Konyha, sör, főzés címmel, ami a házi sörfőzés kulisszatitkaiba vezeti be az olvasót.

– Nem várt módon még a szépirodalmi megnyilvánulásaim előtt sikerült egy olyan kötetet összehoznom, ami arról szól, hogy konyhai körülmények között hogyan tud egy átlagos ember sört főzni. Ennek a csínját-bínját jártam körül. Van benne egy kis szépirodalmi kötődés is, de leginkább az volt a cél, hogy a legegyszerűbb formában tudjam átadni, hogyan kell ezt csinálni. Szerettem volna elérni, hogy ne féljenek az emberek hozzákezdeni, mert nem nehezebb, mint pl. egy kocsonyafőzés – állítja magabiztosan a szerző.

Irodalmi szárnypróbálgatásai mintegy 7 éve kezdődtek, egy szlovákiai irodalmi táborban, ahol kezdeti verseket követően hamar rátalált a prózára. A felvidéki gyökerekkel rendelkező alkotó az ihletet is elsősorban szülőföldjéből meríti, és a falu témakörét dolgozza fel. Írásaiban számos téma jelenik meg: a generációs problémákból kiindulva, a régi értékek átmentésén és az emberi sorsokban lappangó titkokon keresztül egészen a belső vívódásokig.

Vele ellentétben Dorkát inkább a nagyvárosi élet foglalkoztatja. Az Újlipótvárosban nevelkedett lányt elsősorban ez a közeg mozgatja, szövegeiben pedig főként a minimalista stílusra törekszik. Ez utóbbi egyébként ugyancsak közös bennük.

– Amikor abbahagytam a versírást, azt mondta Dorka, hogy ne legyek már ilyen patetikus. Ettől kezdve egyre inkább figyeltem arra, hogy lenyesegessem a mondataimból a fölösleges jelzőket. Úgy gondolom, hogy ezek nem adnak hozzá semmit ahhoz a történethez, amit épp elmesélünk, hanem csak cifrázzák őket – érzékelteti Attila írói attitűdjét.

Felesége helyesel. Alapvetően ő is azt vallja, hogy egy oldalban mindent el kell tudni mesélni, a többi már csak felesleges szófüzér. Az utóbbi időben ez a vélekedés annyiban módosult, hogy elkezdett a regény műfaja felé kacsingatni, a megjelenő kötet pedig szándéka szerint sok apró, összefüggő fejezetből épül majd fel. S bár még nem érzi elég érettnek magát egy kötethez, az írás mindennapjai részét képezi.

A párral Bődi Etelka beszélgetett, akik ezt követően írásaikból is adtak ízelítőt. Az est második részében hagyományosan szarvasi szerzők olvastak fel, ezúttal Litauszki Gábor és Uhljár Anna személyében.

Kiemelt

Horváthné dr. Kepenyes Edit és dr. Melis János (Fotó: Hegedűs Éva) Horváthné dr. Kepenyes Edit és dr. Melis János (Fotó: Hegedűs Éva)

Választási kifogás miatt egyelőre nem alakulhat meg az önkormányzat Szarvason

Szarvas

Fotó: Babák Zoltán Fotó: Babák Zoltán

Nem termett babér a korábbi NB I-es Vásárhellyel szemben

Sport

Fotó: Valló Zoltán Fotó: Valló Zoltán

Egy nő, három férfi

Cervinus Teátrum

Farkas János gólja (Fotó: Babák Zoltán) Farkas János gólja (Fotó: Babák Zoltán)

Gyenge játékkal is hoztuk a kötelezőt

Sport

Hirdetés

Archívum

2017. március
h k s c p s v
« feb   ápr »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Kategóriák

Friss

Connect