Connect with us

Békés megye

Hamarosan eldől, melyik főzet viselheti a Békés megye pálinkája 2017 címet

Öt kereskedelmi főzde nevezte mintáit a Békés Megye Pálinkája 2017 versenyre. A bírálatot szakmai zsűri végzi, az ő döntésük alapján a Gyulai Pálinkafesztiválon hirdetik ki a nyertest, azt a pálinkát, amelyik egy éven keresztül viselheti a Békés megye pálinkája 2017 címet.

Az első, régebbi nevén Kisüsti Pálinka Fesztivált 2000-ben tartották Gyulán, akkor, amikor a pálinka valódi értékét még nem igazán fogadták el az országban. A több mint másfél évtizede életre hívott fesztivál volt az első, amely felvállalta a magyar pálinka népszerűsítését.

A Gyulai Pálinkafesztivált ebben az évben április 28-30 között tartják. Ezalatt a három nap alatt ismét a nemes hungarikum, a pálinka lesz a figyelem középpontjában. A szervezők kiemelt célja az, hogy mind a látogatók, mind a szakma hozzáértői egy olyan rendezvényen tudjanak részt venni, ahol a magyar pálinkákat méltón képviselik, népszerűsítik a kulturált pálinkafogyasztást, ápolják a gasztronómiai hagyományokat. A rendezvény számos programmal várja a kilátogatókat, és természetesen a legnagyobb magyar pálinkagyártók, mint kiállítók várják a nemes nedű iránt érdeklődőket.

A programhoz kapcsolódó pálinkaversenyt ebben az évben is meghirdették, a bérfőzetők és magánfőzők mellett kereskedelmi főzdék is nevezhettek a versenyre. Mint ismeretes, két évvel ezelőtt a Békés Megyei Önkormányzat kezdeményezésére a verseny keretében a szakmai zsűri kiválasztotta azt a kereskedelmi pálinkafőzde által nevezett italt, amely elnyerte a Békés megye pálinkája címet. Ezt a hagyományt a megyei önkormányzat múlt évben folytatta, és idén is folytatni szeretné, ezért felkérték a kereskedelmi főzdéket, nevezzenek a felhívásra: a meghirdetett versenyre beérkezett párlatok szakmai zsűrizését követően a megyei önkormányzat felhívására nevezett kereskedelmi cégek mintáit is elbírálják az ítészek. A rendezvény versenyigazgatója és egyben a zsűri elnöke dr. Bikfalvi Istvánné dr. Hamza Kinga. Ebben az évben öt kereskedelmi főzde nevezte mintáit a megmérettetésre.

– A versenyen nyertes pálinkafőzde terméke egy éven keresztül viselheti a Békés megye pálinkája címet, az ezt tanúsító – a megyei önkormányzat által biztosított – címkét a pálinkásüvegein elhelyezheti. A Békés Megyei Önkormányzat pedig vállalja, hogy egy éven keresztül a nyertes pálinkafőzdétől vásárol pálinkát – protokoll célokra – 0,4 dl-es és 2 dl-es kiszerelésben. Egy újdonsággal is szolgál az idei év: 2017 ugyanis a szilva éve, a versenybe nevezett főzdék 0,4 deciliteres pálinkájából összeállítunk egy szilvapálinka csomagot. Aki ajándékba kapja, végigkóstolhatja a legjobb Békés megyei pálinkákat – mondta Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke.

Hozzátette: a másik újdonság az idei évben, hogy a Békés megye pálinkája díj mellett további két elismerést is átad a Békés Megyei Önkormányzat a Gyulai Pálinkafesztivál keretében: a Békés megye legjobb bérfőzetője és a Békés megye legjobb magánfőzője díjat.

Sikeres az együttműködés a Gyulai Pálinkafesztivál, a Békés Megyei Önkormányzat és a Békés megyei kereskedelmi főzdék között, sikerült ráirányítani a figyelmet a Békés megyei pálinkákra. Több sajtómegjelenésben esett szó a megye pálinkájáról, írott és elektronikus médiumok számoltak be a kezdeményezésről. Sok megyei pálinka ért célba külföldre, Budapestre és szerte a megyébe.

– A pálinka, mint főszereplő mellett a színpad is fontos szereplője a fesztiválnak, amelyen a magyar könnyűzenei élet jeles képviselői lépnek fel: Karthago, Magna Cum Laude, Nagy Feró és a Beatrice, Kis Grófo, Jolly&Suzy, Szikora Róbert és az R-GO, Péterfy Bori&Love Band, Gáspár Laci, Kelemen Kabátban, Rúzsa Magdi és az Antovszki Band – mondta Bora Imre fesztiváligazgató.

Kiemelt

A Békés Megyei Önkormányzat bemutatja: Megyenap 2019

Békés megye

Fotó: Zentai Péter Fotó: Zentai Péter

Frissült Békés megye turisztikai arculata

Békés megye

Ismét nagy sikert arattak Békés megye ízei

Békés megye

Békés megye az ország egyik legbiztonságosabb megyéje

Békés megye

Hirdetés

Archívum

Kategóriák

Friss

Connect