Ez dráma: Rangos országos versenynek adott otthont Szarvas

PÖTTÖM (Éri Nóra, Hárskuti Dominik, Illés Petra, Korbely Kincső)

Szarvason rendezték meg az alapfokú művészeti iskolák növendékeinek, illetve a drámaszakos diákoknak meghirdetett VI. Országos Drámajáték és Színjáték Tanulmányi Versenyt. A háromévente esedékes megmérettetésnek a Cervinus Teátrum épülete adott otthont pénteken és szombaton. Az idén Budapest, Tatabánya, Miskolc, Kecskemét, Nyíregyháza, Hódmezővásárhely, Szeghalom és Dévaványa művészeti iskoláiból érkeztek versenyzők Szarvasra.

Az Oktatási Hivatal a Chován Kálmán Művészeti Alapiskolát kérte fel a rangos országos szintű rendezvény házigazdájának, az intézmény kiemelkedő művészeti nevelő-oktató munkájának elismeréseként, mondta a Békéscsaba Tankerületi Központ igazgatóhelyettese, Szilágyi Melinda. Az iskola számára sem volt ismeretlen a feladat, hiszen két-két alkalommal adott már otthont a a táncosok, illetve a kézművesek országos döntőjének is.

“A rangos verseny célja a tehetséggondozás, a növendékek drámai színjáték-ismereteinek kommunikációs és alkotókészségeinek, együttműködési és improvizációs képességeinek bemutatása”, fogalmazott Szilágyi Melinda, de “emellett a pedagógusok szakmai tapasztalatcseréjére is kiváló alkalmat nyújt egy-egy ilyen alkalom”, tette hozzá.

A háziasszony szerepében Brachna Irén sziporkázott. Színpadi köszöntő és tájékoztató kategóriában versenyen kívüli, de versenydarabnak is beillő fellépésével magasra tette a lécet a közönség soraiban ülő diákok számára, akik, mint a két nap produkciói során látottakból kiderült, vették az adást, nem engedték alább a szintet.

Úgy nézett ki, hogy a Chován igazgatónőjét követő Hodálik Pál a one man show kategória különdíjára tör. Alpolgármesterünk a város és az élethosszig tartó tanulás jegyében Budapesten éppen egyetemi tanulmányaival való elfoglaltsága miatt távollevő Babák Mihály polgármester nevében is köszöntötte a nézőtéren ülőket, majd az Oscar-díjas Szabó István egy gondolatához kapcsolódva, miszerint “minden igazi dráma a lélekben játszódik le”, elismerését fejezte ki a versenyzőknek, hogy ezt a nehéz műfajt választották a művészeteken belül. Mint mondta, “nem könnyű az embernek kiállni a színpadra a fénybe, és lecsupaszítva megmutatni a lelkét a közönségnek, egymásnak bemutatni, mit érez”.

A megnyitón nagy sikert aratott Frankó Tamás a harmonikáján előadott tangóval, illetve marossárpataki korcsos és cigányost előadó két táncos, Oláh Márkó és Nemcsényi Aliz.

A Keresztúri József, Perényi Balázs és Szabó Zsófia drámapedagógusok alkotta zsűri előtt négy korcsoportban egyéni és csoportos produkciók során hozott verssel, prózával vagy monológgal, illetve előkészített színpadi produkcióval, valamint a helyszínen húzott improvizációs feladattal mérettették meg magukat a versenyzők. Szabadidejükben táncházban és húsvéti kézműves foglalkozáson lazíthattak, valamint megtekinthették a Valahol Európában című darabot.

A vidám körülmények között tartott eredményhirdetésen senki sem tűnt elégedetlennek. Diákjai révén mind a 11 résztvevő iskola képviselve volt a díjazottak között.

A VI. Országos Drámajáték és Színjáték Tanulmányi Verseny szarvasi díjazottjai:
Egyéni indulók:
I. kcs. III. hely: Bagócsi Jázmin
II. kcs. I. hely: Mester Dóra

Csoportok:
I. kcs. I. hely: PÖTTÖM (Éri Nóra, Hárskuti Dominik, Illés Petra, Korbely Kincső)
II. kcs. III. hely: SOSEVOLT (Jani Kata, Kiss Virág, Mester Dóra, Sztricskó Boglárka)


Comments are closed.