Connect with us

Hírek

Több mint százan szavaltak a költészet napja tiszteletére

Versfolyammá szelídült az a néhány éve elindított kezdeményezés, ami közösségi élménnyé szerette volna varázsolni a szavalást. Április 11-én a Városi Könyvtár adott otthont annak a néhány éve elindított gondolatnak, amely egy teljes napon keresztül a lírát helyezte a középpontba. A Szenes János által megálmodott 24 órás versmaraton a település méreteiből adódóan az évek során reálisabbnak tűnő alapokra helyeződött, és a nappali órákra szorítkozott. Az intézmény a délelőtti órákban indította versfolyamot, ami megszakítás nélkül egészen 17 óráig tartott.

A rendezvény nyitányaként a résztvevőket Babák Mihály polgármester köszöntötte, ezúttal fővédnöki minőségben. Mint megfogalmazta, számára a költészet a szépség, a gondolatiság és az érzelmek kifejezésének különleges ötvözete. A versek örökérvényű gondolatokat adnak át a befogadónak, olvasásuk pedig minőségi időtöltést jelent az egyre inkább értékvesztett világban.

– Én a költészet napját fontosnak tartom az életünkben, mert a Facebook, az internet mellett egy kis odafigyelést jelent valami szép dologra. A szép dolgok ugyanis nemcsak pallérozzák a lelket, hanem boldogabbá és értékesebbé is teszik az embert – nyomatékosította.

Baginé Tóth Erika intézményvezető emlékeztetett, a magyar költészet napját 1964 óta ünnepeljük, dátumként pedig április 11-ét, József Attila születésnapját jelölték ki. Ebből az alkalomból országszerte író-olvasó találkozók, irodalmi szavalóversenyek, felolvasóestek szerveződnek, klasszikus és kortárs költeményeket egyaránt bemutatva. Hangsúlyozta, habár napjainkban elterjedt az a nézet, hogy a „versek nem divatosak”, úgy véli, ha egy-egy költemény több száz év elteltével is hatással tud lenni az emberekre, akkor megérdemli, hogy ünnepnapja legyen.

A köszöntőket követően Szemerédi Bernadett, a Cervinus Teátrum színésznője verses-zenés összeállításával teremtette meg a rendezvény hangulatát, ezt követően pedig kezdetét vette a végtelenbe nyúló versfüzér. A közös szavaláson intézményeket, óvodákat, iskolákat, baráti közösségeket, civil szervezetek és magánszemélyeket egyaránt szívesen láttak, a jelentkezők pedig egy negyed órás blokkban mutathatták be kedvenceiket.

– Azokat a gyerekeket hoztuk el, akik a tegnap megrendezett területi versmondó versenyre nem jutottak el. Azt szerettük volna, hogy ők is kapjanak lehetőséget arra, hogy megméressék magukat. Úgy gondolom, hogy amit megtanultak verset, az csak a javukra vált, hiszen nem kellett nekik azon tépelődni, hogy miért nem mehettek a döntőbe. Tudták, hogy másnap már a Városi Könyvtárban fognak szerepelni, és ez doppingolta őket – mondja Nagy Istvánné, a Benka Gyula Evangélikus Általános Iskola pedagógusa, akik húsz alsós szavalóval érkezett.

De mellettük a Szlovák Általános Iskola, a Főtéri Általános Iskola és a Gál Ferenc Főiskola Gyakorlóintézménye is csatlakozott a felhíváshoz. A civilek közül Szarvas Város Barátainak Köre vette a bátorságot a szavaláshoz, ill. első ízben a helyi médiumok munkatársai is elhozták a szívükhöz közel álló verseket.

– Már évekkel ezelőtt megfogalmazódott bennem a gondolat, hogy a Körös Televízió kollektívája is csatlakozhatna a versfolyamhoz. Ezt azonban nem könnyű kivitelezni, mert a forgatások nem várnak meg bennünket. Éppen ezért örömmel vettem Baginé Tóth Erika felkérését, hogy a helyi médiumok összefogásával alkossunk egy csapatot. Azt, hogy mely verseket válasszam, végül is az alapján döntöttem el, hogy valóban melyik kötet volt utoljára a kezemben. Így esett a választásom Varró Dániel: Nem, nem hanem című gyermekeknek szóló versére, amelyet a kisebbik fiamnak olvastam, és a Verslavina című kötet egyik írására, amit nemrég kaptam a születésnapomra a barátnőimtől – árulja el médiablokkot követően Kozák Orsolya,  a Körös Televízió főszerkesztője.

A nap során kiemelt műsorelemként a közönség Szenes János és dr. Dózsa Zsuzsa műsorát is meghallgathatta, zárásként pedig a Trijó együttes lépett fel, Turcsányi Lajos vezetésével.

Kiemelt

Fotó: Babák Bence Fotó: Babák Bence

A Nagyrét Farm félgőzzel gázolt át a „Huligánokon”

Hírek

A fiatalok közötti szolgálat erősítéséért báloztak az evangélikusok

Hírek

Bíró Gyula Bíró Gyula

Országos szakmai tanácsadó testület tagjává választották Bíró Gyulát

Hírek

Izgalmas végjátékra van kilátás

Hírek

Hirdetés

Advertisement

Archívum

Kategóriák

Friss

Connect