Connect with us

Hírek

A magyarság jó hírének őrzője

Tiszakécske, Máramarossziget, Szentendre, Minnesota, Szarvas. A közös pont Fülöp G. László író, költő, egyetemi oktató és építészeti igazgató, mi pedig a Városi Könyvtárban megrendezett író-olvasó találkozón kapcsolódhattunk a történetszálhoz, még ha csak két óra erejéig is. A csütörtöki, május 25-i beszélgetésen részt vett Fülöp-Sylvester Ágnes, az író felesége és egyben munkatársa, illetve Tatai László szerkesztő, a kérdező szerepében.

Fülöp G. László írói tevékenysége szorosan kapcsolódik sorsa alakulásához. Az eddig megjelent három életrajzi könyve, a Máramarosszigeti történetek, a Dunától a Mississippihez, a Minneapolisi tükör, illetve a Tollvonások című verseskötete mind végigvezet élete történetén, emléket állítva az útját kísérő fontos személyeknek. A tiszakécskei, máramarosszigeti és szentendrei gyermekkor történetei nosztalgikus és egyben hű korrajzot adnak a mindennapi ember megpróbáltatásairól, az ő sorsát is mélyen meghatározó ’56-os eseményekről. Az októberi forradalom minden résztvevő szemszögéből más-más megvilágítást kap, így a „radargyárból” a diákokhoz siető fiatal elbeszélése is érdekes részleteket nyújt. Az akkori történések sodrásában egészen Minnesota államig vezette az élet, ahol az építészetben találta meg számításait. A Minnesotai Egyetemen végezte el tanulmányait, az iskola oktatója lett, tervezés- és fejlesztésvezető Minnesota állam Felsőoktatási Minisztériumában, illetve a Wisconsin-Madison Egyetem fejlesztő, tervezői építészeti igazgatója is volt egy időben.

Feleségével elévülhetetlen érdemeket szerzett a magyar hagyományok megőrzésében, a kiköltözött magyarság összefogásában. Elnöke volt a Minnesotai Magyarok Szervezetének, a Magyar Amerikai Koalícióban és a Magyar Baráti Közösségben is vezető szerepet töltött be. A kint élő magyarokért végzett kulturális munkája elismeréseképpen a Magyar Köztársaság Érdemérem Lovagkeresztje kitüntetésben részesült 2008-ban. A szervezetek célja többek között az államokba eljutó negatív, gyakran elferdített hírek kiküszöbölése, helyrehozatala, de ugyanolyan fontos a közösség összefogása, magyarságuknak megtartása és ápolása. Sylvester Ágnes szavai híven tükrözik a pár elhivatottságát ebben az ügyben: „Egy magyarnak sem engedjük el a kezét.”

Az író könyvei a Városi Könyvtárban megtekinthetők és kölcsönözhetőek.

Kiemelt

Fotó: Babák Bence Fotó: Babák Bence

A Nagyrét Farm félgőzzel gázolt át a „Huligánokon”

Hírek

A fiatalok közötti szolgálat erősítéséért báloztak az evangélikusok

Hírek

Bíró Gyula Bíró Gyula

Országos szakmai tanácsadó testület tagjává választották Bíró Gyulát

Hírek

Izgalmas végjátékra van kilátás

Hírek

Hirdetés

Advertisement

Archívum

Kategóriák

Friss

Connect