Connect with us

Csabacsűd

Hamarosan akár több tízezren nézhetnek szlovák televíziót

Válkovszki Mihály és Igor Furdík szlovákiai főkonzul
Válkovszki Mihály és Igor Furdík szlovákiai főkonzul

A csatornák bővülésének köszönhetően mára könnyen elérhetővé váltak az idegen nyelvű adók. Ezek azonban túlnyomórészt az angolt és a németet jelentik, a kisebbségi nyelvek szinte kizárólag a közszolgálati televíziók nemzetiségi műsoraiban jelennek meg. Egészen mostanáig. Igor Furdík szlovákiai főkonzul közbenjárására a szlovák televízió elnöke lehetővé tette, hogy több magyarországi település is csatlakozhasson a hálózathoz, az ehhez szükséges kártyát pedig a főkonzulátus bocsájtotta rendelkezésükre. Ezt követően május 30-án érkezett el az ünnepélyes pillanat, amikor Békés megyében két település, Kondoros és Csabacsűd szlovák önkormányzata is átvehette értékes informatikai eszközt.

– Nagyon örülünk neki, mert Magyarországon szlovák csatorna előfizetésére nagyon kicsi a lehetőség. A legtöbb szolgáltató ugyanis nem biztosít csatornát az alacsony keresletek miatt, noha ez a régió kifejezetten erős szlovák gyökerekkel rendelkezik. Ezért is jelent sokat számunkra, hogy lehetőség lesz erre – próbálta szavakba önteni érzéseit Válkovszki Mihály, a Csabacsűdi Szlovák Önkormányzat elnöke.

Egyelőre az elképzelés a tervezés stádiumában tart, mivel az ehhez szükséges technikai háttér még hiányzik. A legnagyobb akadályt az szerzői jogdíjak gördíthetik a projekt elé. Amennyiben ugyanis szabadon fogható csatornáról van szó, elhárulnak a nehézségek, és az adó akár az egész kistérségben elérhetővé válik. Abban az esetben azonban, ha a csatorna előfizetéses, egy sokkal szűkebb kör, Csabacsűdön kizárólag a közösségi ház látogatói élvezhetik majd a szlovák nyelvű műsorokat.

A partnerség előzményeihez tartozik egy megállapodás, melyet tavasszal Békéscsabán írtak alá. Ennek keretében lefektették, hogy a békéscsabai televízió határon túl is nézhető lesz. Szinte zzel egy időben vetődött fel a folytatás lehetősége, amire szerencsére nem kellett sokat várni.

– Főkonzul úr először Kondorosra gondolt, és megkért, hogy javasoljak még egy települést. Én azonnal Csabacsűdre gondoltam, mert itt sokan beszélik, és még többen értik a szlovákot – tájékoztat Krajcsovicz Andrásné, a Békés Megyei Önkormányzat elnöke. – Azt gondolom, ha valaki rendszeresen hallja az adott idegen nyelvet, sok kifejezés bekerül a passzív szókincsébe. Akinek pedig vannak előzetes ismeretei, remélhetőleg a régen hallott szavak újra előjönnek, ezzel együtt pedig a nyelvhasználat erősödik.

Hozzátette, Csabacsűdön további előnyt jelent, hogy intézményi szinten is jelen van a nyelvoktatás, és a tapasztalatok azt mutatják, hogy megyei szinten is egyre nagyobb presztízse van.

A látogatás kötetlen beszélgetéssel folytatódott, végezetül pedig a főkonzul megtekintette a felújított könyvtár épületét.

Kiemelt

Molnár József polgármester (Fotó: Babák Zoltán) Molnár József polgármester (Fotó: Babák Zoltán)

Folyamatban levő fejlesztésekről tájékoztatott Molnár József polgármester

Csabacsűd

Gilanné Radványi Rózsa, Czesznak János és Bracsok Szabolcs (Fotó: Babák Zoltán) Gilanné Radványi Rózsa, Czesznak János és Bracsok Szabolcs (Fotó: Babák Zoltán)

Teljes az egyetértés a csabacsűdi testületben

Csabacsűd

Érdemes-e szlovák nyelvet tanulni?

Oktatás

Dönt a csabacsűdi testület (Fotó: Babák Zoltán) Dönt a csabacsűdi testület (Fotó: Babák Zoltán)

A közösségi együttélés szabályairól rendelkezett 2020-ban elsőként a csabacsűdi testület

Csabacsűd

Hirdetés

Archívum

2017. június
h k s c p s v
« máj   Júl »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Kategóriák

Friss

Connect