Connect with us

Hírek

Első alkalommal kerültek külföldön mentett túzokcsibék Dévaványára

Nemzetközi szinten is elismerik a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság sikeres túzokvédelmi tevékenységét. A napokban Ausztriából szállítottak két mentett tojásból keltetett túzokcsibét a dévaványai Túzokvédelmi Állomásra.

A Túzok LIFE-program ausztriai főkoordinátora, az Osztrák Túzokvédelmi Egyesület májusban kereste meg a KMNPI szakembereit azzal a kéréssel, hogy segítsenek két mentésből származó túzoktojás keltetésében. Ausztriában sem a túzokkeltetésnek, sem a túzoknevelésnek nincs hagyománya, így nincsenek tapasztalataik sem e téren. A tojásokat Észak-Ausztriában, Westlichen Weinviertelben találták meg kaszálás közben. A tojó elpusztult, így a tojások magukra maradtak.

A Túzokvédelmi Állomás szakemberei által megadott paraméterek alapján a csibék június 2-án illetve 3-án kibújtak a tojásból. A fiatal madarakat a hétvégén Ausztriából a dévaványai Túzokvédelmi Állomásra szállították, ahol a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei nevelik majd fel őket.

A dévaványai Túzokvédelmi Állomás Európában elsőként, 1978-ban jött létre. Azóta csaknem 700 túzokot keltettek, neveltek fel és repatriáltak az itteni szakemberek. Közép-Európában napjainkban is ez az egyetlen túzokvédelmi állomás. A kontinensen belül csupán Németországban (Buckowban) és Spanyolországban működik hasonló intézmény, mindkettőt a dévaványai technológiára és tapasztalatokra alapozva hozták létre. Az említett két országon kívül még Oroszországban, Saratovban van hagyománya a túzokkeltetésnek.

A dévaványai Túzokvédelmi Állomáson az Ausztriából érkezett túzokcsibék mellett jelenleg négy túzoktojás is van a keltetőben.  A kaszálások azonban csak június 15. után kezdődnek, így előfordulhat, hogy újabb tojások mentése is szükségessé válik.

Kiemelt

Fotó: Babák Zoltán Fotó: Babák Zoltán

Hihetetlen, de feltámadt a Hihető

Sport

Fotó: Babák Zoltán Fotó: Babák Zoltán

Mindenkit egy cél hozott össze, a segítségnyújtás

Szarvas

Fotó: Babák Zoltán Fotó: Babák Zoltán

Megtelt a gyógyfürdő sárkányokkal

Sport

Gyakorlósok a Bihari-havasokban

Oktatás

Hirdetés

Archívum

2017. június
h k s c p s v
« máj   Júl »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Kategóriák

Friss

Connect