Connect with us

Hírek

Felújítás előtt egy utolsó éjszaka a múzeumban

A Múzeumok éjszakája programsorozathoz az idén is csatlakozott a Tessedik Sámuel Múzeum. A kézműves foglalkozás, a csillagászbemutató, a raktárban és a padláson tett szokásos túrák mellett a díszteremben a “65 éves a múzeum” című kiállítás volt megtekinthető.

A válogatás képzőművészeti részébe bekerült két Ruzicskay-portré, illetve egy olyan alkotás is Erdélyi Attilától, aminek mindkét oldalán van egy-egy önarckép.

– Ezt érdemes megnézni, mert az egyik oldalon egy nagyon összefogott, szembenéző, mondhatni optimista portré látható, míg a másik oldalon pedig egy kicsit szét van esve a forma. Látni lehet, hogy két különböző lelki állapotban hogy festette le önmagát Erdélyi Attila – segített a látvány értésében Szentandrási-Sós Zsuzsa, a TSM művészettörténésze.

A múzeum művészettörténésze a raktárban talált két olyan festményt, amik csónakokat ábrázolnak.

– Egyiken sincs szignó, de a színekből és a festésmódból egyértelműen látni lehet, hogy ezeket Erdélyi Attila készítette. Ez azért olyan különleges, mert ő embereket, embercsoportokat festett. Ez egy teljesen idegen dolog tőle, fogalmam sincs, miért festette meg őket – jelentette ki.

Melléjük került Felházi Ágnes és Csáki Róbert egy-egy tájképe. Ezek a festmények az első Ruzsicskay-művésztelepen készültek.

A sarki kiállítóteremben Demcsák Dóra Vanda hegesztett szobrai láthatók.

– A múzeumnak van egy olyan célja, hogy évente két-három olyan fiatal művészt bemutat, akit tehetségesnek tartunk – mondta Zsuzsa.

Ennek a koncepciónak az első állomása Demcsák Dóra Vanda kiállítása, ami július 15-ig megtekinthető a sarki kiállítóteremben. Az ifjú művészt egy acélszobrászati szimpóziumon ismerte meg, amin a fiatal művész az acélhulladékot választotta alkotásai alapanyagául.

Két fő motívuma az agár és a ló, amiket ezeknél a naturalisztikus szobroknál anatómiailag pontosan mintázz meg mindig valamilyen mozgásforma közben. “Egy másik tágycsoportnál inkább lélek és érzelmi állapotot próbál tükrözni” – mutatott a két Blue sorozatba illő alkotásra, ahol a kutyák szíve helyén egy kő volt látható, illetve kiemelte a Kacat fantázianevű alkotásta, ami úgy készült, hogy a fémdarabokkal addig puzzlezott, amíg ki nem jött az a forma, amit elképzelt Demcsák Dóra Vanda.

A következő Múzeumok éjszakájához már a felújított Tessedik Sámuel Múzeum csatlakozik majd.

Kiemelt

Fotó: Babák Zoltán Fotó: Babák Zoltán

Nem jól kezdődik a tavaszi szezon női kézilabdázóinknál

Sport

Dr. Futó Zoltán dékán (SZIE ÁGK), mögötte dr. Kozma Gábor rektor (GFF) (Fotó: Zentai Péter) Dr. Futó Zoltán dékán (SZIE ÁGK), mögötte dr. Kozma Gábor rektor (GFF) (Fotó: Zentai Péter)

A Tessedik Campus is szóba került a kihelyezett megyegyűlésen

Békés megye

Fotó: Szarvasi Kábeltelevízió Fotó: Szarvasi Kábeltelevízió

Newjság vs. Szarvas Város Önkormányzata: 0–1

Szarvas

Szántosi Dávid (Fotó: Babák Zoltán) Szántosi Dávid (Fotó: Babák Zoltán)

Sportolóként és emberként is példát mutat Szántosi Dávid

Sport

Hirdetés

Archívum

2017. június
h k s c p s v
« máj   Júl »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Kategóriák

Friss

Connect