Connect with us

Békésszentandrás

Átadták a szentandrási tájházat

Tíz éve kezdték építeni a tájházat. Volt, aki tervezőmunkát, építőanyagot adott hozzá, vagy anyagiakkal támogatta, de volt, aki kétkezi munkájával segített. Vasárnap, a Békéssy János Helytörténeti és Hagyományőrző Egyesület fennállásának 18. évfordulóján átadták. Hévizi Róbert hívására az ünnepi eseményre eljött Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke, korábbi országgyűlési képviselőnk ,és Závogyán Magdolna az EMMI helyettes államtitkára is.

“Aki nem ismeri a múltját, annak nincs jövője”, mondta Sinka Imre polgármester annak a tájháznak az átadóján, aminek tíz éve rakták le az alapjait.

– Nagyon érdekes dolog, amikor egy tízéves történet végére kerül pont. Nagyon örülök, hogy én állhatok itt most, és láthatjuk, hogy tíz év alatt milyen végeredmény született. Úgy gondolom, hogy ez egy nagyon csodás mű, amihez nagyon sok ember tett hozzá – kezdte ünnepi köszöntőjét vasárnap Sinka Imre polgármester.

“Aki folyton csak a múltat nézi, háttal megy a jövőbe” folytatta, majd kijelentette, hogy “azért fontos, hogy legyenek ilyen gyűjtemények, amik segítenek visszatekinteni a múltba, hogy közben arccal előre építhessük a jövőt”.

– Napjaink helytörténészei nem csak a padlásokat bújják, hanem kiadványokat szerkesztenek, Facebook-oldalt üzemeltetnek, kiállításokat, előadásokat szerveznek, és tájházat építenek – mondta Domokos László. – Ez már a 21. század helytörténet ápolása, amikor a múlt, a jelen és talán a jövő is valamilyen módon megjelenik.

Hangsúlyozta, az egyesület felelőssége az, hogy az itt lévő értékeket, itt lévő hagyományokat, legyen az zenei élő hagyomány, tárgyi hagyomány, hogy hogyan menedzselik, hogyan juttatják el a falu másik, esetleg magába zárkózó családjához ezt az információt, hogyan vonják be a közösség életébe. Utolsó gondolatként egykori jegyzőjük, Békéssy József munkájának a továbbírására biztatta a szentandrásiakat.

A szalag átvágásában a tájház megálmodójának, Hévizi Róbertnek, a Békéssy János Helytörténeti és Hagyományőrző Egyesület elnökének Domokos László és Závogyán Magdolna segített.

A végeredményt Pentaller Attila református lelkész és Szurovecz Vince katolikus főesperes, plébános áldotta meg.

Az ünnepélyes esemény záróaktusaként első ízben került kiadásra a Békéssy Emlékplakett. Ezt kiváló helytörténeti munkájáért Benedek Erika, illetve kiváló hagyományőrző munkájáért Fulajtárné Aszódi Erzsébet vehette át.

Az átadóra a 40 évvel ezelőtt országos sikert és hírnevet elért Békésszentandrási Pávakör tagjai újra összeálltak. 1977 februárjában a “Ki mit tud?” döntőjén szerepeltek és értek el országra szóló sikert. Most leporolták egy kicsit a hangszálakat, hogy hangban is hozzátegyenek a szentandrási hagyományok őrzéséhez.

Kiemelt

Fotó: Hegedűs Éva Fotó: Hegedűs Éva

Fiatal értelmiségiekkel frissülve képzeli a jövőt Sinka Imre

Békésszentandrás

Kiss László a labdával (Fotó: Babák Zoltán) Kiss László a labdával (Fotó: Babák Zoltán)

0–2-ről döntetlenre hozta a Hunyadi a végét Dévaványa ellen

Békésszentandrás

Fotó: Hegedűs Éva Fotó: Hegedűs Éva

Nemcsényi Zsolt a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje Szentandráson

Békésszentandrás

Fotó: Hegedűs Éva Fotó: Hegedűs Éva

Méretes céklával és tökkel is büszkélkedhetnek a szentandrási kertbarátok

Békésszentandrás

Hirdetés

Archívum

2017. június
h k s c p s v
« máj   Júl »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Kategóriák

Friss

Connect