in , ,

Jubilál a szarvasi kenumaraton

Már csak néhány napot kell várni Szarvas közkedvelt kikapcsolódási és sportprogramjára, a kenumaratonra. A rendezvény 20. éve részese a település rendezvénynaptárának, s bár voltak olyan évek, amikor a népszerűsége kissé megkopott, az elmúlt időszak résztvevői létszámai azt igazolták, hogy sokan számon tartják az augusztus eleji programot.

– Szarvason idén sok rendezvény viseli a 20. sorszámot. Emlékszem, mikor húsz évvel ezelőtt a településen létrehoztuk és elindítottuk a Tourinform irodát, ifj. Dernovics Lászlóval gyorsan rájöttünk, az önmagában kevés, hogy a turisztikai látványosságokról adunk tájékoztatást. Kulturális programokat is mellé kell illesztenünk. Így alakult ki egy hat rendezvényből álló sorozat, kezdve a fogathajtóversennyel és az aratóünneppel, folytatva a sort a pásztortalálkozóval, dudásfesztivállal, kenumaratonnal, végül pedig a Szent István nappal és a Szilvanapokkal. Ennek az lett volna a lényege, hogy a Békésszentandrás-Szarvas holtágat bevezessük az országos kenuútvonalak sorába, és a sport mellett növeljük a térség turisztikai vonzerejét – idézi fel a kezdeteket Csaszvan András, a Cervinus Teátrum igazgatója.

Hozzátette, ehhez nagy lökést nyújtott volna egy infrastrukturális fejlesztés. A tervek szerint két átemelő móló épült volna a szivornyáknál, amire bár több alkalommal pályáztak, mindvégig eredménytelenül. (Olyan eset is előfordult, hogy nyertesnek hirdették ki a projektet, majd visszavonták – szerk.)

A táv az évek során nem változott. Ezúttal is 21 km, amelyből 4 km-t a Hármas-Körösön, 16 km-t a holtágon, 1,1 km-t pedig a szárazföldön kell megtenni. A mezőny a Kajak-Kenu Clubtól indul a szivornyák irányába, az élő Körösre átevezve. A szentandrási duzzasztónál fordulnak, ahonnan a Körös-gáton át térnek vissza a Holt-Körösre. A cél ugyancsak a klubnál lesz kijelölve.

Nevezni három kategóriában, családi, amatőr és profi csapatoknak lehet, ill. idén először sárkányhajók is indulhatnak. Nekik 12 km-es távot kell teljesíteniük. Amatőr kategóriában már 2 személy is kenuba szállhat, a többi esetben 3-4 fő indulása szükséges. Amennyiben egy kategóriában 3-nál kevesebb hajó indul, a versenyszámot más kategóriában indítják. A nap díszvendége Wichmann Tamás, kilencszeres kenuvilágbajnok, háromszoros Európa-bajnok lesz.

– Nekem meghatározó élményem gyerekkoromból a kenuval, kajakkal történő túrázás. A tél folyamán arra készültünk, hogy egy ilyen hosszú túrán meg tudjunk felelni az elvárásoknak. Azzal a csapattal, akivel mentünk, megismertük egymás jó és rossz tulajdonságait egyaránt, és igyekeztünk toleranciát tanulni. A túrákat gyakran táborozásokkal, többnapos úti célokkal tarkítottuk, ami jelentős próbatételt jelentett. Jó időben, 10-15 km evezése után kellemesen el lehet fáradni, s bár lehet, hogy este itt-ott sajog, a nap fontos eseményként vonul be az életünkbe, amire szívesen gondolunk vissza – emlékszik vissza a sportember fiatalsága meghatározó élményeire.

A szervezők úgy érzik, az elmúlt évtizedek nem múltak el nyomtalanul. A versenyzők az ország minden részéből érkeznek, sikeres pályázat esetén pedig akár egy újabb mérföldkő is elérhető lesz: bekerülhetnek a magyarországi kenumaratonok pontszerző rendszerébe.

Előzetes nevezésért írjanak a kenumaratonszarvas@gmail.com címre, amelyben tüntessék fel a kategóriát, a csapattagok neveit, a korosztályt, a hajó nevét és a pólóméretet. Bővebb információ kérhető a www.cervinushaz.hu e-mail címen vagy a 06-66/311-464-es telefonszámon keresztül.

Kárpát-medence irodalma a víz fölött

Mlinár Péter

A szeretni való róka kalandjai