Connect with us

Hírek

Kárpát-medence irodalma a víz fölött

A Szarvasi Vízi Színházban hetedik éve örömmel látogatja a közönség a Vers a víz fölött esteket, és már az első évben volt valamilyen formában Bárka-est. Ha egy – két év ki is maradt, rendszeresnek mondhatóak a Bárka-estek, amelyeket Dr. Elek Tibor főszerkesztő vezet, aki a Gyulai Várszínház igazgatója is. A folyóirat mindig is igyekezett határon túl élő költőket, írókat megszólaltatni kiadványában. A főszerkesztő ebben az évben arra vállalkozott, hogy három egymást követő héten mutatja be Szarvason – Nagy Magyarország közepén, nem messze az emlékműtől – Kárpát-medence irodalmi életét. Az első este egy körképet láthattunk, hallhattunk, hiszen a vendégek Hodossy Gyula költő, a Szlovákiai Magyar Írók Társasága elnöke és Karácsonyi Zsolt költő, az Erdélyi Magyar Írók Ligája elnöke volt. Betegsége miatt nem lehetett Szarvason Vári Fábián László költő, író a kárpátaljai Együtt folyóirat szerkesztőbizottságának elnöke. Vele lett volna kerek a kép, a határon túl élő irodalmi életről.

Hodossy Gyula a szlovák irodalmi életről beszélt. A Szlovákiai Magyar Írók Társasága feladata az alkotó értelmiségieket „kosárba” gyűjteni, segíteni. 130 tagja van a szervezetnek, akik mind szépírók. Fontos feladat a mentorálási tevékenység, amivel a fiatal alkotókat segítik, hiszen a befutott irodalmároknak már kevesebb segítség is elég. Jelenleg 50 fiatalt támogat a mentorálási program. Elek Tibor kérdésére válaszolva elmondta, hogy szabadadon írhatnak, ami nagyon jó, hogy megadatott. Grendel Lajos, Turczi Árpád, Szászi Zoltán, Vida Gergely, csak néhány név a Szlovákiai Magyar Írók Társaságából.

Karácsonyi Zsolt az erdélyi magyar írók helyzetéről szólt, amelyet egy kis történelemmel kezdett 1918-tól napjainkig. Náluk is működik a mentorálási program. Több folyóirat jelenik meg, némelyik meg is szűnik, de rendszeresen rendeznek irodalmi esteket. Arra kérdésre válaszolva „hogy vannak”? Ofélia szavaival válaszolt Jól, jól, jól. Utánpótlás folyamatos, a költők megélnek, de nem minden folyóirat van rendben. 2002-ben alakult szervezetük, de dolgoznak mind a vezetők, mind a tagok nagy része. A 150 fős tagságból a 2/3-a aktívan vesz részt az Erdélyi Magyar Írók Ligájának munkájában. Néhány költő Erdélyből: Kristóf László, Vida Gábor, László Noémi és a fiatalok közül Fekete Viktor és Horváth Jenő. Elmondta azt is, hogy az Arborétumot még nem látta – most sem volt idő rá –, pedig 26 éve szeretné megnézni, de mert fontos számára, talán egyszer, majd.

Hodossy Gyula próza-verest mondott, Karácsonyi Zsolt három költeményét ismerhettük meg a beszélgetés után saját tolmácsolásukban. Mindketten hoztak folyóiratukból is. Szlovákiából az Opus, Erdélyből a Helikon példányait kapkodták el a nézők pillanatok alatt.

A meleg délután házigazdája Szenes János volt. A délutánt színesítette a Békés Banda, akik Kárpát-medencei zenékkel csodálatos dallamokat varázsoltak a Körös fölé.

Karácsonyi Zsolt: Lezárt szabadvers

Ma elférek egy lezárt szabadversben, mert kijutottam minden súly alól.
Úgy is vagyok, ha közben ág se rezzen. Nem volt, nem is lesz
több dimenzióm. A törzsi lét többé már nem feszélyez.
Hozzászoktam régóta a veszélyhez, hogy szelek nélkül
is úszik a hajó.

Délelőtt van, és érzi ínyvitorlám az összes eljövendő ízeket.
A délután is azért alkonyul rám, mert bárhol, bármit
újrakezdhetek.

Nem mozdulok, de mégis van egy mondat, ami a régi
terv szerint halad. Csörömpölnek a fáradt véredények,
és utolér a mosókonyhaszag.

Jelzi ez is, hogy véget ér a vers.

Lezárt lesz és elérhető.

Szabad.

A vers a Bárka 2014/2-es számában jelent meg, a szerző kézírásával.

Galambos Edit

A fotókat Babák Zoltán készítette.

Kiemelt

Molnár János (gitár) és Nánási Attila (ének, gitár), Czibulya Zsuzsanna (hegedű) Molnár János (gitár) és Nánási Attila (ének, gitár), Czibulya Zsuzsanna (hegedű)

Saját dalokkal lepi meg a közönséget az ART zenekar

Beharangozó

Luca napi fénykereső – iskolai játszóház a Gyakorlóban

Oktatás

Elkészült a szarvas városi geotermikus rendszer fejlesztés II. üteme

Szarvas

Felhívás – Túzok Vándorkupa alkotói pályázatra

Szarvas

Hirdetés

Archívum

2017. augusztus
h k s c p s v
« Júl   Sze »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Kategóriák

Friss

Connect