Connect with us

Hírek

A vörös ásólúd is megtekinthető lesz az állatkertek éjszakáján a Körösvölgyi Állatparkban

Augusztus 26-án, szombaton, a 16 órakor kezdődő állatkertek éjszakájára a Körösvölgyi Állatparkba kilátogatók megtekinthetik azt a vörös ásólúd tojót, ami mentésből érkezett, és ami igazi különlegesség felénk. Nagyon ritkán fordul elő a Kárpát-medencében, inkább Észak-Afrikában, Ázsia és Európa déli területein érzi jól magát leginkább. Költési területe is sokkal délebbre van mint hazánk, de kóborló egyedei azért meg-megjelennek nálunk, mutatta be az állatpark legújabb lakóját Körömi Krisztina. “Ornitológusok körében is nagy érdeklődést kelt, ha felbukkan egy-egy vörös ásólúd, netán egy csapat”, fogalmazott.

Nagyon kistestű, már-már tőkésréce méretű lúdról van szó. Nevét onnan kapta, hogy költőüreget ás magának, vagy borzok, rókák üregeit foglalja el, és ott kelti ki a tojásait. Általában 8-10 fiókát nevel fel. Narancsos-vöröses árnyalatú tollazata annyiban különbözik a hím és tojó esetében, hogy az előbbieknek van egy fekete gyűrű a nyakán.

Különlegessége, és a többi lúdfajtól az is megkülönbözteti, hogy nagy tengerszint feletti magasságokban, akár 5-6000 méteren is költ. Násztevékenysége során nagyon látványos a nászrepülésük, mikor nagy sebességgel vágódnak be a vízbe, tudatva ezzel a többi fajtárssal, hogy a megkörnyékezett egyed már foglalt.

Ottjártunkkor a vörös ásólúd szemmel láthatólag jól érezte magát a récék társaságában a Körösvölgyi Állatpark tavában.

Kiemelt

Urbán Ildikó (Fotó: Hegedűs Éva) Urbán Ildikó (Fotó: Hegedűs Éva)

Ötezer szelet tortával készül a Magyar Ízek Utcájába a szarvasi cukrászmester

Szarvas

Koltai Róbert lovagias ügye

Szarvas

Babák Mihály, Tóth Béláné és Dobruczky Zsolt (Fotó: Hegedűs Éva) Babák Mihály, Tóth Béláné és Dobruczky Zsolt (Fotó: Hegedűs Éva)

Aszfalt helyett térkőburkolat lakossági hozzájárulásból

Szarvas

Oscar sikere Szarvason

Szarvas

Hirdetés

Archívum

2017. augusztus
h k s c p s v
« Júl   Sze »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Kategóriák

Friss

Connect